menu
Непродуктивни черти от характера
Непродуктивни черти от характера
Замисляли ли сте се, че е възможно сами да саботирате успеха си?

Непродуктивни черти от характера

Вредните навици, мързелът и склонността да отлагаме са добре познати като непродуктивни, но дали те не са просто израз на черти от характера ни, заради които не успяваме да постегнем целите си?

Можем ли да заобиколим тези черти, като изградим нови навици или трябва някак да се преборим с тях?

Характерът

Това съвкупността от черти и начини на поведение, които макар да са универсални, се проявяват индивидуално, в зависимост от възпитанието, средата и начина ни на живот. Макар да не можем да променим характера си значително – основата се формира в първите години от живота – все пак не е невъзможно да подобрим някои аспекти или да ограничим влиянето на други, които ни пречат да постигаме целите си, да се развиваме или да напредваме в работата си. Изграждането на нови навици е съществена част от положителните промени, които може да направим, но главното е приемането и признаването, пред себе си, че именно характерът ни „саботира“.

Ето пет непродуктивни черти от характера, които да се опитаме да променим.

Песимистична нагласа

Прекаленият оптимизъм обикновено не помага, но ако често се „хващате“, че забелязвате само негативите в дадена ситуация, може би имате нужда от малко съзнателна промяна. Опитайте се да мислите за проблема като възможност и да търсите винаги и нещо положително в ситуацията.

Поддавате се на емоциите си твърде често

Емоциите са нещо чудесно, но когато сме прекалено подвластни на тях, не можем да разсъждаваме обективно за ситуацията. Ако често се оказвате под влияние на силни емоции, които не можете да контролирате, а после изпитвате вина за реакциите си, потърсете методи и техники за контрол над тях и се стремете винаги да се питате „емоционално или рационално реагирам?“.

„Много се извинявам“ поведение

Често ли се извинявате, дори когато няма за какво? Притеснявате ли се, че отнемате времето на другите, дори когато те си вършат работата? Подобно поведение може да е признак на ниска самооценка или страх от отхвърляне. Поработете върху увереността си.

Съпротивлявате се на промяната

Промяната е движещата сила на света, а и живеем във времена, в които бъдещето се приближава с огромни крачки. Ако често мислите, че нещо „винаги е било така“ и изпитвате негодувание от промяната му, опитайте се да погледнете по-голямата картина. Приемете, че промяната е начинът за подобряване на ситуацията и не винаги старото е по-хубаво. Смятаме така, само защото старото ни е познато.

Трудно работите с други хора

Независимо с какво се занимавате, колаборацията с другите е изключително важна. Ако не можете да работите в екип или имате трудности с признаването на авторитети, напомнете си, че целта е да се свърши съответна работа, а не да се сприятелявате и проявете уважение именно към професионализма на другите.

Всеки от нас се сблъсква с различни трудности в живота си, но ако собственият ни характер ни пречи да напредваме, може би е време да помислим как да се справим със себе си.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!