menu
Неочакваните ползи от студената вода
Неочакваните ползи от студената вода
Как студената вода може да подобри живота и здарвето ни

Неочакваните ползи от студената вода

Обикновено свързваме къпането и плуването с топла вода, или поне хладка. А хрумвало ли ви е, че студената вода може да донесе полза за тялото и ума ни? При това, неприятното усещане, което инстинктивно смятаме, че ще изпитаме, е просто лек дискомфорт, който се преодолява бързо.

История

Къпането със студена вода е популярно по целия свят от столетия. Сведения за плуване през зимата се срещат още при Сократ и Платон, а през средните векове и Ренесанса зимното плуване в морето придобива популярност из цяла Европа. От началото на 20 век пък съществуват клубове по зимно плуване във Великобритания, Австралия, Скандинавия. През 21 век популярността на т.нар. „терапия със студена вода“ обхваща и Холивуд. В България е популярно като „ моржуване“ – плуване в морето през зимата.

Аки си мислите, че това е нещо болезнено и неприятно, изискващо усилие на волята, или че трябва да живеете на морския бряг, за да го практикувате, грешите. Може просто да си вземете студен душ или вана, а водата няма нужда да е ледена, достатъчно е да е малко по-хладка, отколкото ви е комфортно, като с практиката ще напредвате.

Защо не е болезнено, въпреки че сме убедени в обратното?

Човешкото тяло поддържа постоянна температура от 36-37 градуса, независимо колко е топло или студено навън. Когато се къпем със студена вода, рецепторите по кожата изпращат сигнал на мозъка, че се намираме в стресова ситуация. Именно това е моментът, който ни е неприятен. След като го преодолеем, мозъкът реагира с редица адаптации, които носят ползи на тялото и психиката ни. Не вярвате?

Ето и ползите

Студът кара мозъка да произвежда невротрансмитерите допамин, адреналин и ендорфини, известни с това, че ни карат да се чувстваме добре.

Има данни, че студената вода облекчава симптоми на депресия и безпокойство и увеличава способността ни да издържаме на стрес.

След студен душ или плуване в студена вода се активизира имунната система.

Стремежът на тялото ни да поддържа нормалната си температура подобрява работата на сърдечно-съдовата система и облекчава мускулите.

Когато преодолеем страха от студа, изпитваме усещане за увереност, което лесно се пренася и в други сфери на живота ни.

Как да започнем?

Ако живеете близо до морето или друг воден басейн и обичате да плувате, достатъчно е да започнете да го правите в края на лятото, докато водата е по-топла и постепенно да продължите и през зимните месеци. Контактът с природата ще допринесе за доброто настроение и неусетно ще станете „морж“.

Ако обаче нямате време или желание да плувате, може просто да започнете да си взимате студени душове два-три пъти в седмицата за по няколко секунди. Постепенно ще намалявате температурата на водата и ще увеличавате времето. Първоначално ще е страшно, но с малко практика, ще усетите ползата – настроението ви ще се подобри, ще се чувствате пълни с енергия, спокойни и уверени в себе си.

Не на последно място – къпането със студена вода помага на тялото да изгаря мазнини, така че нищо чудно и да отслабнете.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!