menu
Не искате да спрете да носите маската си? Психотерапевтът казва, че те дават чувство за сигурност
Не искате да спрете да носите маската си? Психотерапевтът казва, че те дават чувство за сигурност
Въпреки че напълно ваксинираните хора вече не трябва да носят маски за лице, в много ситуации,успокояващите качества, които носенето на маска предлага на някои хора, може да ги накарат да се замислят, преди да се откажат напълно от покривалото на лицето си.
"Има начин, по който маската скрива чувствата ви", казва психотерапевтът Катрин Смерлинг в интервю за CBSN. "Тя ни дава анонимност, която често искаме и желаем." Напълно ваксинираните хора вече могат безопасно да ходят без маска, докато участват в повечето дейности на закрито и открито, независимо от размера, без да се дистанцират социално или да се притесняват за ваксинационния статус на другите около тях, обявиха в четвъртък Центровете за контрол и превенция на заболяванията.
 
Маските все още се изискват при пътуване със самолет, в масовия транспорт, в медицински заведения и в много предприятия. Към днешна дата повече от една трета от всички американци са напълно ваксинирани срещу COVID-19, съобщават от CDC. Тази седмица CDC също така разшири достъпа до ваксината на Pfizer за младежи на възраст над 12 години. Но Смерлинг заяви, че след повече от година живот с пандемичните протоколи, много американци са свикнали да носят маски за лице. Тя прогнозира, че тази практика ще продължи дълго време.
 
"Маската ни дава чувство за сигурност и ни кара да се чувстваме по-комфортно", каза Смерлинг. "Можем да бъдем малко по-особени и малко по-избирателни в начина, по който искаме да покажем лицата си." Тя каза, че някои хора признават факта, че маските ги освобождават от социални обичаи като усмихване на другите. Носенето на маски може също така да спомогне за укрепване на чувството за общност. "Мисля, че сме усвоили [носенето на маски], за да работим като общество, и мисля, че това е наистина важно, защото живеем в една по-голяма сфера на обществото", каза Смерлинг. "Ние не работим самостоятелно. Ние сме взаимосвързани и трябва да защитаваме другите хора около нас."
 
Проучване, публикувано миналата седмица от Ipsos, глобална компания за пазарни проучвания, установи, че повече от половината американци са заявили, че носят маски за лице, когато излизат от дома си, въпреки че CDC наскоро заяви, че напълно ваксинираните хора вече не се нуждаят от маски в повечето случаи на открито. В четвъртък президентът Байдън заяви в Розовата градина на Белия дом, че американците трябва да бъдат търпеливи към приспособяването на другите, след като CDC смекчи указанията.
 
"Ако сте някой с маска -виждате го, моля, отнасяйте се към него с доброта и уважение", каза г-н Байдън. "Имахме твърде много конфликти, твърде много горчивина, твърде много гняв, твърде много поляризация на този въпрос за носенето на маски. Нека да сложим край на това." Смерлинг също така посъветва американците да се отнасят с уважение към решенията на хората. "Не мисля, че има нещо лошо в носенето на маска", каза тя. "Всичко е въпрос на личен комфорт и не смятам, че хората трябва да се очернят един друг за това, че носят или не носят маска. Това е вашата собствена психологическа безопасност и тя трябва да ви е удобна"

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!