menu
Кредит срещу лична карта: Разграничаване на митовете и реалността
Кредит срещу лична карта: Разграничаване на митовете и реалността
.....

Концепцията за получаване на кредит само с лична карта, без необходимост от традиционна кредитна история или друга документация, звучи като привлекателна и удобна идея. Реалността обаче е по-сложна, отколкото предполага митът. В тази статия ще се задълбочим в идеята за кредит срещу лична карта, като проучим дали това е мит или потенциална реалност.

Митът за кредита срещу лична карта

Митът се върти около идеята, че можете да вземете кредит единствено като предоставите вашата лична карта, заобикаляйки необходимостта от кредитна история, проверка на дохода или обезпечение. Този мит често се харесва на лица, които са нови в кредитирането, имат ограничена финансова документация или са изправени пред предизвикателства при изграждането на конвенционална кредитна история.

Реалността

Въпреки че притежаването на лична карта е основно изискване за повечето финансови транзакции, осигуряването на значителен кредит или заеми въз основа единствено на вашата идентификация е далеч от реалността. Ето някои основни причини защо:

Кредитна оценка

Кредиторите използват процеси за кредитна оценка, за да оценят кредитоспособността на дадено лице. Това обикновено включва разглеждане на фактори като кредитна история, доход, статус на заетост и обезпечение. Личната карта сама по себе си не предоставя достатъчно информация за кредиторите, за да преценят способността ви да изплатите заем.

Управление на риска

Кредитирането включва рискове за финансовите институции. Без кредитна история или друга подкрепяща документация, кредиторите нямат необходимата информация, за да преценят нивото на риск, свързано с отпускането на заем на физическо лице. В резултат на това е по-малко вероятно те да предложат кредит само въз основа на лична карта.

Изграждане на доверие

Изграждането на кредит включва установяване на опит в отговорното вземане на заеми и погасяване. Без история на кредитни взаимодействия заемодателите нямат основание да вярват, че ще изпълните задълженията си за изплащане.

Алтернативи за ограничена кредитна история

Лицата с ограничена кредитна история имат алтернативни възможности да започнат да изграждат кредит, като обезпечени кредитни карти, заеми за създаване на кредити или да станат оторизиран потребител на нечия кредитна сметка. Тези опции ви позволяват постепенно да създадете кредитна история.

Изграждане на кредитна история

Дотук научихме нещо много важно. Кредит срещу лична карта се отнася единствено до документацията, която ще ви бъде поискана за кандидатстване. За онлайн кредити от авторитетна фирма с история няма да ви поискат други документи, освен лична карта. Това обаче не означава, че няма вашата кредитна история няма да бъде проучена, Ето защо, е важно да изградите добър кредитен рейтинг и ето как да го направите:

Започнете с малко

Започнете с малки инструменти за изграждане на кредити като обезпечени кредитни карти или заеми за изграждане на кредити. Тези опции ви позволяват да демонстрирате отговорно кредитно поведение във времето.

Навременни плащания

Плащайте сметките и дълговете си навреме, за да покажете своята надеждност като кредитополучател.

Кредитен микс

Диверсифицирайте кредитното си портфолио с течение на времето, като имате различни видове кредитни сметки (напр. кредитни карти, заеми на вноски).

Управление на нивата на дълга

Поддържайте коефициента на използване на кредита си (салдото по кредитната карта, разделено на кредитния лимит) ниско, за да покажете, че можете да управлявате дълга си отговорно.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!