menu
Колко дълго е майчинството в различните страни?
Колко дълго е майчинството в различните страни?
Има големи разлики в продължителността на отпуската по майчинство в различните страни. Тези разлики имат своята културна и икономическа обосновка.

Често в България може да чуете оплаквания как отпускът по майчинство бил много ниско платен през втората година.

В България майките имат право на тригодишен отпуск по майчинство.

Майчинството започва шест седмици преди да се роди детето. През първата годината майката полувача доход, който се равнява на 90 % от получaваната преди раждането заплата. Тоест такъв е размерът на майчинството за 410 дена. До скоро българките получаваха 380 лв. през втората година от майчинството, за 2021 г. сумата скочи до 650 лв. , а от 1 април 2022 г. е вече 710 лв. Жените имат право да се върнат на работа по всяко време и да прекъснат отпуска си майчинство или да го прехврълят на някой друг. Третата година е неплатен отпуск и също е по избор на жената. Работодателят няма право да откаже.

Дали България има добра политика в това отношение, ще е трудно да преценим без да видим какви са правата на майките в другите държави. Все пак трябва да вземем предвид и факта, че сме е дълбока демографска кризи и би трябвало социалните условия да подкрепят максимално жените в детеродна възраст.

Колко дълъг е отпускът по майчинство в друите държави?

Великобритания - 365 дни платен отпуск, като първите две седмици задължително трябва да бъде взет от майката, а остналите могат да бъдат прехвърлени и на бащата.

Австралия - 126 дни на минимално възнаграждение. Единият от родителите има право на неплатен отпуск до навършване една година на детето.

Канада - 15 седмици за майките със заплащане 55 % процента от работната заплата.

Франция - 100 % от работното възнаграждение за 16 седмици или до 26 седмици при трето или последващо дете.

Бразилия - майките имат 125 дни с пълно възнагражение, а бащите 5.

Израел - майката има право на 6 седмици платен и още 12 седмици неплатен отпуск.

Холандия - 16 седмици с 100 % изплащане на заплатата преди раждането.

Италия - майките имат право на 2 месеца отпуск преди раждането и на 3 след него.

Германия - майките могат да вземат колкото седмици отпуск желаят до навършване на детето на три годишна възраст. Майката получава заплащане 6 седмици преди и 8 седмици след раждането. Единият родител може да взима до една година 65 % от работното си възнаграждение.

Русия - 10 седмици преди и 10 след раждането с 100 % от заплатата. Също като в България и Германия, родител може да ползва толкова отпуска колкото реши до навършване на детето на три години като взима 40 % от възнаграждението си за 18 месеца.

Най-много платен отпуск на майките се преглага в България и в Чехия - 28 седмици. В САЩ майките нямат право на платен отпуск, имат само 12 седмици неплатен отпуск.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!