menu
Каньонът на водопадите край Смолян
Каньонът на водопадите край Смолян
Заслужава си да го посетите.

Каньонът на водопадите и екопътека край град Смолян. Обособена е наскоро, но вече е набрала популярност сред любителите на разходки сред природата. Ако в Смолян или наоколо, не пропускайте да изминете маршрута. Няма начин да не ви хареса.

Екопътеката минава през резервата "Сосковчето" по течението на река Герзовска. Има образувани над 40 водопада. Маршрутът минава през гориста местност, има направени множество дървени мостчета за улеснение на посетителите. Трябва да сте с удобни и подходящи дрехи и обувки, защото пътят има места, където наистина трябва да се катерите и да сте стабилни. Като цяло е средно труден за изминаване, опрелено изморителен. Не е подходящ за деца по 7 години.

Има места, обособени за пикник, където наистина ще се насладите на красотата на мястото и ще похапнете на прохлада дори в най-горещия ден. Най-атрактивни са гледките от панорамните площадки.

Пътеката е дълга, ще са ви небходими около четири часа, ако се движите със средно темпо. Маршрутът е кръгов, тоест накрая ще се върнете там, от където сте тръгнали. В началото има къде да паркирате колата си, така че на края на разходката ще се отново до нея.

Най-големият от водопадите се казва Орфей и е с височина 68 метра. Някои от другите водопади също имат имена - Сърцето, Казаните, Каскадите, Ропката, Камен улей.

Други забележителности, които може да посетите наблизо са "Момчиловата крепост", смолянските езера, пещерата Ледницата,архитектурният резерват "Широка лъка". Наблизо е и село Гела, известно като емблема на красотата на Родопите, както и курорта Пампорово и връх Снежанка.

В Смолян и региона може да се насладите на типични родопски астия - пататник, смилянски боб, родопска юфка и още много други. Именно тук се разгръща цялата прелест на Родопа планина.

След дългата и изморителна разходка по каньонът на водопадите, ще ви е необходим малко отдих с удобствата на града. В Смолян магазините предлагат интересни стоки на добри цени. Не забравайте да посетите и планетариума в Смолян. Той е най-големият в България. За изминалите 42 години е бил посетен от над 2 800 000 души.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!