menu
Какво представлява суроватката и какви са полезните и свойства
Какво представлява суроватката и какви са полезните и свойства
Какво представлява суроватката и какви са полезните и свойства

На всеки се случвало да забрави кофичка кисело мляко извън хладилника. Ако млякото е било истинско, то сте забелязали как на повърхността му се е отделила жълтеникава полупрозрачна течност. Макар и не особено вкусна, не я изхвърляйте - тя има много полезни свойства. Може да я срещнете и под названието цвик. Химически се получава при пресичане на казеина, който е един от белтъците в млякото.

Богата е на витамини - има високо съдържание на витамини от тип В (В1, В6 И В12). Ако хапвате суроватка ще си осигурите по-добър сън, ще ви се повиши настроението и концентрацията. Цвика е богат и на витамин D и С, които укрепват имунната система.

Съдържа много минерали - високо съдържание на фосфор, калий, калций, натрий, манган. Основната функция на калция е да осигурява здравината на костната ни система, а на калия да осигури правилната концентрация и ориентация.

Регулира правилната работа на стомаха - консумацията и преди хранене може да намали стомашната секреция на солна киселина. Изключително наситена е и на пробиотични бактерии, които помагат при редица заболявания и забавя газообразуването  гнилостните процеси.

В суроватката се съдържат малко количество млечни мазнини, които имат висока смилаемост и увеличават активността на ензимите. Поради ниския си калоричен индекс е подходяща за хора в висок холестерол. Препоръчва се по една чаша суроватка на ден.

Протеините на суроватката се използват и за приготвяне на детски храни, защото състава и близък до този на майчиното мляко.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!