menu
Какво да ядем и какво не през летните месеци
Какво да ядем и какво не през летните месеци
Полезни храни,които да консумираме през летните дни.

Ето, че вече настъпиха летните месеци и през по-голямата част от времето си ние прекарваме  навън, на плаж или в морето  - най-хубавата част. Както може да бъде най-хубавата част, така може да възникнат някои проблеми със стомаха или храносмилателната ви система. Смяната на климата е един от тези фактори, но и храната която поглъщате е от голямо значение. В нашата статия ще ви препоръчаме някои полезни и неполезни храни, с които да спестите  дискомфорта си през това чудесно време.

Газирани сладки напитки

Идват горещите дни и всеки си казва: „ Но как, през лятото е такава жега, трябва да утолим жаждата по някакъв начин”. Със сигурност е така, но газираните напитки, които са пълни със захар няма да ви помогнат. Най-здравословният заместител и най-добрият утолител на жаждата, е водата в това време. А при тези напитки се получава обратният ефект – жаждата ви става още по-голяма.

Пържено тесто

Пристигайки на морето се сблъскваме с всякакъв вид изпържено тесто и под всякаква форма – бухтички, понички, палачинки, пържени закуски и за каквото още може да се сетите. Звучи доста вкусно, нали? Но далеч не е така. На първо място вие не сте сигурни с каква мазнина са изпържени, второ това са храните с най-голям източник на транс-мазнините и от своя страна те повишават лошия холестерол и водят до напълняване. Чудите се с какво може да ги замените? Най-правилния избор са свежите плодове или парченце черен шоколад.

Месото на барбекю

Месото е полезно и дава протеини, които са доста важни, но когато е приготвено на скара върху директен огън е възможно да се получат химически съединения, които са вредни за организма. Отказването от него за доста хора изглежда трудно, но ще ви представим няколко начина да го намалите до минимум. Според Американския институт за ракови изследвания ако мариновате преди това месото, може да доведе до намаляване на химическите съединения. Друго, което може да направите, е да замените месото със зеленчуци на скара.

Бързите закуски

Когато сте на плажа или след него със сигурност сте доста гладни и сте напълно готови да изядете всичко, което ви види окото, но това далеч не е правилно. Даваме ви пример с Hot Dog – той съдържа месо, което е солено, опушено с различни довабки и са преминали знайни и незнайни процеси. Различните преработени меса – колбаси и тези, които използват за направата на Hot Dog са свързани с рака. Затова най-добрият вариант е да направите сами свеж сандвич – пълнозърнест хляб, зеленчуци и непреработено пилешко филе или риба. 

Диня без семки

Не я отричаме със сигурност, тя е страхотна за летните дни и е богата на винатими А, С, калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Притеснение може да ви донесат семките й, които е възможно да възпрепятстват нормалната фукция на червата.

Сладолед без захар

Не сме в никаква грешка. Сладолед без захар не е толкова полезен, колкото звучи – той съдържа подсладители, които заместват захарта. Сорбитолът и ксилитолът, които се намират в храните без захар извличат водата от червата и това може да доведе до диария. Хапнете си сладолед в умерени количества и не се притеснявайте.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!