menu
Как суеверията могат да ни навредят
Как суеверията могат да ни навредят
Смятате ли, че изричането на определи думи, или извършването на определени действия, ще повлияе върху действителността? Повечето суеверия са напълно неефективни, но безопасни, нали? Не винаги обаче е така.

Как суеверията могат да ни навредят

Черни котки, стълби, четирилистни детелини, обличането на определени дрехи, стъпването на пода с определен крак. Всички тези малки действия са на пръв поглед съвсем невинни, дори да сме наясно, че не оказват никакво влияние върху действителността или успеха ни. Оказва се, че суеверията може да ни навредят.

Културна традиция или личен опит

Това са двете причини да сме суеверни. Всяка култура предава на следващите поколения различни вярвания, част от които съдържат  опит от миналото, който може да няма общо с настоящето. Когато гарваните са защитен и рядък вид, защо е „на лошо“ да видим такъв?

Личният опит също създава суеверия. Прекрачвате прага с левия крак, денят ви е лош? Стремите се да го прекрачвате само с десния. Носите любимото си колие, случва ви се нещо хубаво? Ще го носите вече всеки ден.

Начин за контрол

Суеверията, както и склонността сами да си измисляме такива, датират от зората на цивилизацията, когато обществото ни не е имало ясни познания за света, или начини да контролира средата. Тогава може би е било полезно за здравето да избягваме определени неща, а да вършим други. В 21 век, по-голяма част от тези вярвания вече са остарели, но много от нас продължават да ги следват. Това е естествена човешка особеност – искаме да имаме пряко влияние върху събитията, но без да полагаме много усилия.

Напълно невинни?

Повечето суеверия изглеждат напълно невинни. Едни и същи обувки, когато имаме важна среша, определена последователност на действията сутрин преди работа. Повечето хора дори не се замислят колко много неща са ни навик, защото някога сме си въобразили, че ни носят късмет. В днешния бързодвижещ се свят, стресът да вършим определени неща и очакването те да доведат до благоприятен резултат може да ни попречат да осъществим максималния си потенциал. Нещо повече – могат да ограничат света ни до точно определени ритуали, което ще попречи да търсим нови възможности и ще ни затвори в безсмислена рамка.

Емоционалното здраве

Когато подчиним всичките си действия на подобни суеверия, вярвания, ритуали и те се превърнат в основна мотивация в живота ни, това несъмнено ще се отрази негативно върху емоционалното ни състояние – ще сме нещастни, че не се случва точно каквото очакваме.

Мозъкът обича рутината. Навикът да вършим нещо, макар и то да не ни носи полза, трудно може да се изкорени. Голяма част от хората изграждат подобни навици неумишлено, чрез повторение. Създаването и следването на нерационални навици, в комбинация със стрес, със сигурност ще доведат до нежелани последици, които ще влошат живота ни.

 

Суеверията вече нямат място в света ни. Разбира се може да допуснем да си подреждаме фигурките на слончета по определен начин, или да търсим четирилистни детелинки в парка, но е важно да внимаваме да не подчиним прекалено голяма част от ежедневието си на действия, нямащи логична причина, за да не се налага после да търсим професионална помощ.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!