menu
Как природата ни прави по-здрави и по-щастливи
Как природата ни прави по-здрави и по-щастливи
Защо е важно да прекарваме време навън.

Как природата ни прави по-здрави и по-щастливи

От деца знаем, че разходките навън – сред природата, в парка или в близката гора са полезни за здравето ни, зареждат ни с енергия и ни помагат да се чувстваме добре. Но защо това е така? Днес, с помощта на науката и изследователите-природолюбители, вече имаме някои от отговорите.

Зелена светлина

Растенията не използват зелената част от светлината, а я отразявят, затова ги вижаме в зелен цвят. По една случайност, или може би не, точно тази част от светлината действа успокояващо на хората. Същевременно, прекарвайки време в гората или в парка, не сме заобиколени от високи сгради. Погледът ни може да достигне по-далеч, да обхване красиви пейзажи или просто да се рее безцелно. Това помага да се откъснем от мислите за обичайните си проблеми и да се насладим на момента. В мозъка се отделят невротранмитерите серотонин и окситоцин, известни с това, че ни карат да се чувстваме щастливи.

Въздухът е различен

Бабите постоянно го казват: „Там въздухът е друг“ и имат предвид буквално друг, по химичен състав. В горите, полята или дори в парковете и градините, където има разнообразие от растения, въздухът е по-наситен с кислород и богат на различни вещества, наречени „фитонциди“, които според изследванията, имат положително въздействие върху здравето на хората. Същевременно, растителността филтрира замърсяванията във въздуха, дори ако сме в парка, а ако сме в планински район или иглолистна гора, ще вдишваме и повече отрицателно заредени йони. Заедно с фитонцидите от боровете и елите, те оказват ползотворно влияние върху имунната, дихателната и нервната ни системи.

Звуците на природата

Доказано е, че звуците свързвани с природата птици, вятърът в короните на дърветата, шумоленето на сухи листа, вълните, ромоленето на потока, стъпките на дребни животинки, имат положително влияние върху хора, страдащи от депресия. Ако не можете да отидете до близкия парк, за да слушате природата, вече можете да си пуснете такива звуци и от телефона и да се насладите на незабавното усещане за спокойствие.

Малко упражнения

Разходките сред природата, особено ако е по-стръмно, или го правим по-дълго, вероятно ще ни изморят. А в днешното ежедневие, което повечето от нас прекарват седейки на стол или в колата, това със сигурност ще окаже положително влияние върху сърдечно-съдовата система, мускулите, метаболизма и съня.

Естествена човешка среда

Хората живеем в градове, заобиколени от бетон и под изкуствена светлина едва от няколко поколения. През цялата хилядолетна човешка история сме живели, заобиколени от растения и животни. Механизмът, който контролира нивата на енергия в телата ни е директно свързан с естествената светлина. Когато прекарваме по няколко часа на ден на слънце, по-лесно заспиваме, по-лесно се събуждаме и сънят ни е по-качествен. А в комбинация с другите ползи, няма никакво съмнение, че излизането сред природата е най-доброто, което можем да направим за себе си.

 

Опознаването на естествената ни среда пък ще ни помогне да изградим и по-добро разбиране за света извън градовете. Ние сме част от природата и е хубаво да пазим връзката си с нея и другите ѝ обитатели.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!