menu
Как да използвате правилно климатика през лятото?
Как  да използвате правилно климатика през лятото?
Жегите са в разгара си. Хубаво е когато имаме климатик, но знаем ли как да го използваме най-ефективно?

Климатикът може да ни спаси от опасните жеги през август. За да не харчим излишно много ток и да експлоатираме правилно уреда, трябва да знаем някои неща. Ето какво съветват професионалистите.

За да се товарят по-малко климатиците и зада харчат по-малко ток, помогнете им като се опитате да продотвратите прекомерното затопляне на помещението. Това може да стане по три начина:

  • пуснете щорите през деня;
  • изберете качествена дограма за процорците;
  • направете изолация на сградата.

Изберете климатик с висок енергиен клас. Сметките показват, че парите вложени в по-скъпия уред се възстановяват в рамките от 1 до 5 години, благодарение на спестените пари за електроенергия. 

Размера на климатика трябва да е прецизно преценен спрямо квадратурата на помещението, за което се купува. В противен случай малкият климатик няма да охлажда достатъчно, а прекалено големият ще реализира излишни загуби.

Правилният монтаж на климатика не е за подценяване. За да работи максимално ефективно, той трябва да бъде монтиран на място, което не е изложено на пряка слънчева светлина. Той трябва също така да е по-далчен от нагряващи уреди като телевизор, лампи, уредби и т. н. 

Почиствайте филтрите редовно.

Опитайте се да не поставяте прекалено много мебели или саксии около климатика. Дайте му пространство.

През зимата съветът за по икономично използване на уреда е той да не бъде спиран изобщо, тоест да работи постоянно. През лятото е препоръчително уредът да бъде пускан за известно време, нялколко часа например преди да се върнете от работа.

Не правете голяма температурна разлика в помещението и навън. Ако навън е 30 градуса, нагласете климатика между 25 и 27 градуса. Иначе рискувате да се почувствате зле, влизайки и излизайки вътре и навън. Освен това е по-икономично, разбира се.

Ако имате вентилатор, пуснете и него. Така ще се подобри циркулацията на въздуха в стаята и ще се охлади по-бързо. 

През лятото въздушната струя от климатика трябва да е насочена нагоре, защото там е най-топлият въздух в стаята.

Включете климатика на режим "Economy". Така ще намалите използваната мощност на климатика. Така зададената температура ще бъде достигната по-бавно, но пък с по-малък разход на енергия.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!