menu
Как да запазим паметта си в добра форма?
Как да запазим паметта си в добра форма?
С годините често забравяме дати, срещи, спомени. Как да подобрим паметта си?

По-слабата памет е нормално явление с напредване на годините. Това не прави забравената среща или уговорка по-малко неловка ситуация. В същото време почти всеки познава хора, които през годините запазват ума си свеж и остър, а паметта безпогрешна. Със сигурност гените си казват думата, но това не означава, че ние сме безгласна буква и действията ни няма значение.

Какво можем да направим, за да подобрим паметта си и максимално да я запазим през годините?

Запазете духа си бодър. Оказва се, че това е едно от най-важните неща, за да бъдете във форма във всеки един аспект с напредването на годините. Всеки е имал травмиващи случки, разочарования, трудности, нещастния в живота си. Ако човек обаче успее да съхрани с годините оптимизма си, желанието си живот, ако запази духа си бодър, това ще му носи енергичност на тялото и пъргавост на ума, независимо от всичко. Любовта към живота е основното, което ни движи и държи в кондиция. Мислете повече за положителните неща в живота ви, поставяйте си нови цели и се радвайте на живота!

Запазете активността си - не се отказвайте просто така от активностите, които имате. Не робувайте на предразсъдъци и се стремете да бъдете максимално активни във всички аспекти. 

Четенето на книги е особено полезна дейсността за паметта, защото всъщност заподдържането на паметта е важна самата мисловна дейност. Запознаването с нова информация, разсъждаването върху нея, дискусиите поддържат мозъка във форма. Вестниците, списанията и интернет също ще свършат работа, но книгите с тяхната мащабност са най-добрият избор.

Писане - то помага да се активира и подкрепи мисливния поток. Може да си водите дневник, да си пишете бележки, да си водите записки по интересни за вас теми.

Смятайте - използвайте числата, смятането силно стимулира мозъка. Смятайте на ум сметката в магазина, поставяйте си сами разни задачи

Творчество - рисувайте, плетете, изобретявайте, пишете, композирайте. Развивайте творческите си умения. Така ще стимулирате дясното полукълбо на вашия мозък.

Учете нови неща - това сякаш е тайната на вечната младост. На всяка възраст може да учите и да се обогатявате. Нов език, спорт, танци. Сега имате възможност да осъществите желанията си, за които цял живот не сте имали време.

Кръстословици, судоку - те са като гимнастика за ума. Преглеждането на възможностите, търсенето на решение,комбинативното мислене -всичко това е добре за вашия мозък.

Специални упражнения за мозъка - да, съществуват такива, както има и техники за запаметяване. Паметта може да се тренира. Прочете повече по въпроса и действайте. Има и различни групови игри, които имат същата цел, но в същото време са и много забавни.

Има много какво да направите, за да сте във форма на всяка възраст. От вас зависи!

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!