menu
Как да си изберем домашен любимец?
Как да си изберем домашен любимец?
Да имаш домашен любимец е страхотно. Да си прекрате добре заедно обаче, е важно да направите правилния за вас избор.

Когато някой каже, че обмисля да си вземе домашен любимец, всички наоколо започват да го съветват да премисли добре, защото грижата за животно е голяма отговорност. Това е чудесен съвет. Проблемът е, че звучи много абстрактно за човек, който досега не е гледал домашен любимец.

Какво представлява тази отговорност и как се изразява на практика? Освен нашите чисто субективни предпочитания, но също така и отговорът на тези този въпроси трябва да са определящите фактори при избора ни на любимец. За да разберем какво точно се крие зад "отговорност", ние трябва добре да проучим в какво се изразяват грижите за различните животни и какви са най-честите трудности при отглеждането им.

Рибки

Храната за рибки не е скъпа, не са ангажиращи много като време. Хигиената също не е сложна, просто трябва да почиствате аквариума. Точно поради тези причини най-често купуваният домашен любец за децата са рибките. Разбира се всичко зависи от броя и вида рибки. 

Влечуги

По-малко хора ги избират, но и те имат своята фенска маса, така да се каже. Предимствата им са, че обикновено живеят доста дълго и не са алергенни. Имайте предвид, че лесно пренасят салмонела и затова не са най-удачния избор, ако имате малки деца. Естествено, ако изберете змия, а не гущер или костенурка, трябва да сте изключително внимателни. За влечугите може би и по-трудно ще намерите кой да ви замести в грижите, ако пътувате и не можете да ги вземете със себе си. Много хора просто се страхуват от всякакви влечуги.

Птици

Птиците са по-ангажиращи от рибките и влечугите. Те са по-социални, по-интелигентни и следователно се нуждаят от повече внимание. Те обаче са отлични домашни любимци - красиви, забавни, общителни. Имайте предвид, че са по-скъпи като цена при закупуване, но и при отглеждане, както и по-шумни.

Гризачи

По-дребните като хамстерите и морските свинчета са сравнително лесни за отглеждане. Не им е нужно много пространство, нито от много грижи. Те обаче хапят понякога. Ако имате деца, трябва да ги научите да бъдат внимателни. Освен за хамстерите, за другите гризачи е препоръчително е да ги отглеждате по двойки, по едно животно от всеки пол. Много хора отглеждат и плъхове за домашни любимци и твърдят, че те са много умни и социални животни. 

Котки

Котка се гледат по-лесно от куче, но също изисква много внимание. Котките трябва да се имунизират редовно, да се преглеждат редовно от ветеринар, да се обезпаразитяват външно и вътрешно. Те са и доста своенравни, така че ако мислите, че ще ви е трудно да се съобразявате с това, по -добре не рискувайте.

Котките имат доста косми, които ще трябва да почиствате от килимите и мебелите, а също и специфична миризма, която ще се разпространи у дома ви. Ваша задача е да научите котката къде да ходи до тоалетна. Ще имате и разходи за транспортна клетка, играчки, ветеринар и др.

Куче

Кучето си остава все още най-предпочитаният домашен любимец. Имунизациите, прегледите, обезпаразитяването, редовните разходки, чистенето на косми, причуването към хигиенни навици, закупуването на атрибути като яке, четка, повод, транспортна клетка, играчки, купички, храна, шампоан и още много други, е сериозен разход. Може да ви изглеждат глезотии, но не е така. Ако разчитате, че ще минете без да давате пари за тях, по-добре не рискувайте да вземете куче. Малките кученца често и боледуват, което също носи грижи и разходи. 

Преди да решите

Каквото и животни да мислите да си вземете, помислете как то ще се впише в начина ви на живот, колко време ще можете да му отделяте, а и колко парични средства? Ако имате деца, как ще съчетаете гижите и как ще ги приучите към мирно и безопасно съжителство. Кой ще се грижи за тях, ако пътувате? Трява да четете доста, за да се запознаете с особеностите на всеки вид домашен любимец.

Предимства на гледането на домашен любимец, ако имате дете е, че то ще се научи да не се страхува от животните, а да ги обича. Ще се учи на грижа и отговорност, а ще има и другарче за игра по всяко време. Гледането на животно у дома се свързва с понижен риск от развитие на алергии при детето, но в същото време, ако то вече е алергично, не бива да взимате домашен любимец.

Ако при избора ви на домашен любимец ще се наложи да направите много на брой и трудни промени, добре помислете дали сте готови за това.  Животното носи радост у дома, радост в живота. Това важи за всеки един домашен любимец и за всеки можем спокойно да кажем, че си заслужава. Въпросите са, както казахме в началото, два - какви са нашите субективни предпочитания и дали сте готови да поемем тази отговорност.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!