menu
Как да разпознаем фалшивите новини?
Как да разпознаем фалшивите новини?
Съвремието ни е ерата на информацията. Никога тя не е била толкова много и така лесно достъпна.

Няма спор, че се намираме във векът на информацията. Тя е на един клик разстояние. Проблемът е, че много хора злоупотребяват с това и разпространяват фалшиви новини. Те имат за цел някаква пропаганда, влияние върху общественото мнение по даден въпрос, реклама, търговия и т.н. Много често за дезинформация се използват социалните мрежи. Фалшивицират се и изображения и видеа така че вече не можем просто така да вярваме на очите си, както е изразът.

Важно е човек да има филтър на информацията и новините, които достигат до него и които определя като достоверни. За това са нужни отлични критерии, които безпогрешно да разпознават истината от спекулацията и лъжата, истината от фалшивата новина.

Как да разпознаем фалшивата новина?

Основна черта на фалшивите новини е, че те са написани така, че да влияят на вашите емоции, като в същото време не представят реални факти. Тяхната цел е да се развълнувате и по този начин да ви убегне манипулацията, на която сте жертва. Сензационинният стил, гръмките и двусмислени заглавия трябва да са червен флаг за вас.

Обърнете внимание на качеството на визията и на текста на статията, чиято достоверност искате да прецените. Правописните и граматични грешки, зле оформеното съдържание, лошите изображения, говорят за качеството на целия продукт.

Източникът на информацията - той е от изключителна важност. Какво е реномето на автора, на медията? Чували ли сте някога за тях? Надникнете и вижте и други статии, за да се ориентирате по-добре. Може да прочетете и отзиви. Като цяло е добре да си изберете няколко медии, които сте проверили добре и да се информирате от тях, за да си спестите време и излишни нерви.

Ако е посочен първоизточникът на дадена информация, е добре да го проверите. Много често откровени глупости, фалшиви новини, изопачени факти се повтарят и повтарят в интернет, а всъщност още първоначалният източник е ненадежден. Ако първоизточникът не е посочен, това също трябва да ви е червена лампа.

Бъдете бдителни - не се доверявайте веднага, имайте известна доза скептицизъм винаги. Особено, ако новината изглежда шокираща, възмущаваща, потресаваща. 

Извън контекста - често фалшивата новина може да е плод изоначаване на даден факт, на изваждането му от контекста като му се придава съвсем друго значение. Ако нещо ви усъмни, постарайте се да видите цялата картинка.

Бъдете много внимателни със съобщения, които изискват от вас да ги препратите. Те едва ли са стойностни. Никога не споделяйте, препращайте информация, която не сте проверили добре. Докладавайте на социалната платформа, на администраторите в групите в facebook, ако се натъкнете на фалшиви новини и манипулации.

Датата на публикацията - много сайтове пускат стари новини и така печелят трафик докато хората се усетят. Гледайте датата преди да отделите време да прочетете цялата новина.

Атака - ако текстът атакува директно дадена личност, група хора или идеология, това е знак, че е твърде възможно целта му да е да оформи и вашето мнение по този начин. По принцип в тези случаи аторът или авторите ви настойват на чисто емоционално ниво и не се говори за факти. Една сериозна и качествена статия ще ви покаже фактите и остави изводите за вас.

Не винаги фалшивата информация има злонамерена цел. Понякога просто е някакъв емоционален призив, който обаче почива на несъществуващ факт. Много хора са го споделили без да погледнат по-критично на съдържанието. Това също е вредно, защото се сваля драстиночно качеството на потока информация, който ни заобикаля.

Борбата с дезинфомацията е трудна, но много важна. Трябва да имаме културата и знанията да се противопоставяме на фалшивите новини, защото те имат значително влияние в обществото. 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!