menu
Как да преодолеем страха от промяна
Как да преодолеем страха от промяна
За да се развиваме, трябва да владеем страховете си.

Как да преодолеем страха от промяна

Когато сме деца, всичко е ново и интересно и опознаваме света без да се страхуваме, че трябва да се променяме; промяната за нас е шанс да научим още за реалността. С течение на времето, навлизаме в рутина, заобикаляме се с познати хора, предмети, събития, а ежедневието ни става предсказуемо. Това е нормално, но създава „зона на комфорт“, излизането от която е трудно и предизвика страх, който не винаги можем да преодолеем. Личностното развитие и постигането на целите обаче са свързани именно с излизане от зоната на комфорт, а много често се оказва, че не можем да го направим, защото изпитваме силно желание да не го правим.

Добрата новина е, че това е особеност на мозъците ни, която можем да преодолеем.

Биологична основа на страха от промяна

Дълбоко в нас е вкоренен инстинктът за опазване  на основните ни нужди и нещата, с които сме свикнали. Мозъкът обича рутината. Веднъж изградили модел на поведение, повтарянето му изгражда пътища в мозъка, от които е трудно да се отклоним. Когато се опитаме да го направим, изпитваме страх или безпокойство, защото това се прима като „действие срещу нашето добруване“. Заплашени са основните ни нужди и се активира амигдалата, която с кортизол и епинефрин ни подготвя за борба или бягство, тоест за „най-лошото“. Същевременно се потиска дейността на префронталния кортекс, който отговаря за рационалното мислене. Това е нормален процес, еволюирал милиони години, за да осигури оцеляването ни, но днес се проявява и в най-елементарните събития от живота ни и буквално ни пречи да се развиваме.

Как да пренастроим мозъка

Страхът от промяна ни кара да изоставим целите си, да не следваме мечтите си, да стоим на едно място и да се държим за познатото, за да не го загубим. В живота често се налага да поемаме рискове и да се надяваме. Знаейки за особеността на мозъка ни, можем да приложим различни техники, за да се преборим с това явление.

На първо място е осъзнаването, че мозъците ни са пластични и чрез практика можем да изградим съвсем нови пътища в тях. Така че, ако искаме да се преборим със страха от промяна, е нужно да действаме на две нива: психологическо и неврохимично.

На психологическо ниво изследователите на темата препоръчват практики за себепознание, медитация и рефлектиране върху това, което вършим, както и върху емоциите, които изпитваме, за да можем да идентифицираме всички моменти, в които страхът сковава действията ни. Нужно е също да разпознаваме обективната полза от промяната – живеем в бързоразвиващ се свят, към който трябва да се адаптираме, за да просперираме.  

На неврохимично ниво, единственото, което трябва да правим, е да действаме. С натрупването на опит и излизането от зоната на комфорт по-често, ще научим мозъците си да не вървят по утъпкания път на рутината и ще намалим силната негативна емоция, която предизвиква страха от промяна преди още да сме направили каквото и да е.

Креативността и себеизразяването по начин, който ни пасва най-много свързват двата аспекта и ще ни помогнат да се справим със страха, а подкрепата на близки и приятели е съществена. Не позволявайте на никого да ви убеждава, че промяната е нещо нежелано: промяната, а не рутината, е естественото състояние на света.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!