menu
Как да култивираме позитивни емоции
Как да култивираме позитивни емоции
Не е невъзможно да контролираме емоциите си.

Как да култивираме позитивни емоции

Емоциите са естествено явление, независимо дали са положителни или отрицателни, но често ни пречат да се справяме с предизвикателствата, тъй като не винаги можем да контролираме реакциите си. Но управлението на емоциите, които изпитваме и култивирането на позитивни такива ще направят живота ни по-лесен и по-щастлив. Можем да направим това с помощта на няколко прости техники, но трябва да помним, че емоциите ни винаги ще се променят и за изграждане на  позитивна нагласа се изискват продължителни усилия.

Опознайте себе си

Много от нас смятат, че се познават достатъчно добре, а други все още „търсят себе си“. Опознаването на емоциите, които ни вълнуват е малко по-различно и изисква да се опитаме да се оценим без да съдим. Кое ни кара да се чувстваме добре? Кое ни радва, кое ни натъжава, от кое се страхуваме, кое избягваме? Отговорите на тези въпроси ще помогнат да опознаем емоционалните си реакции по-дълбоко, за да сме подготвени да ги контролираме.

Подсилете позитивните връзки в мозъка си

Когато правим нещо по-често, „тренираме“ областите от мозъка, които използваме. Затова ако се стремим към нещата, които ни носят позитивни емоции, постепенно ще се увеличат връзките в тези части от мозъка и по-лесно ще достигаме до позитивните емоции.

Открийте кое ви радва и го правете по-често, използвайте повече думи с положително значение, поздравявайте се, когато сте доволни от себе си.

Наслаждавайте се на момента

Емоциите, които изпитваме в момента ще ни дадат добра представа за начина, по който ни влияе ситуацията. Позволете си да ги изживеете напълно, без значение какви са. Смейте се или плачете, но знайте, че това е краткотрайно и го използвайте, за да придобиете опит и по-добра представа за себе си и реакциите си.

Грижете се за себе си

За да култивираме позитивни емоции, трябва да се чувстваме добре и физически. Създайте си навик да се грижите за себе си. Наспивайте се, хранете се с питателна храна, споделяйте това, което ви тревожи с близките си, давайте си почивка, когато имате нужда. Почерпете се, празнувайте малките победи и успехите си.

Бъдете внимателни със себе си

По-голямата част от негативните емоции в живота ни са там, защото ние самите сме ги предизвикали. Научете се да се отнасяте с уважение към себе си. Не омаловажавайте емоциите си, недейте да се съдите строго, напротив – позволете си да допускате грешки, да мързелувате, да не сте перфектни. Ако се тревожите или изпитвате стрес, кажете си няколко успокоителни думи, вместо да се насилвате да сте винаги в  отлична кондиция. „Ще се справиш“ , ,,можеш да го направиш“, ,,ще успееш“ могат да ни помогнат да се погледнем отстрани или да ни дадат необходимата увереност.

Повечето хора не обръщат внимание на значението на позитивните емоции за живота ни. Нужно е време и осъзнати усилия, за да изградим у себе си способност да реагираме с позитивно отношение. Разбира се, няма как да избягваме негативните емоции изцяло, но умението да се фокусираме върху положителното ще ни помогне да се справим с повечето от предизвикателствата, а и е приятно.       

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!