menu
Изневярата - причини и последствия
Изневярата - причини и последствия
Изневярата е болезнено преживяване за измамения партньор. Какво се крие зад нея и какво следва за връзката?

Изневярата е болезнена, защото тя означава предателство, тя води до загуба на доверието, тя е удар върху самочувствието на измамената половинка. Тя все пак не се случва в един миг. Има причини за нея, на които тя е естествено следствие. Важно е да разберем какви са те, независимо дали искаме да продължим връзката си или не. 

Причините могат да бъдат много индивидуални, но все пак има няколко главни такива и много често именно някоя от тях стои в основата на негативния ви опит. 

Неудовлетвореност

Най-добре би било изневерилата половинка да подходи честно и сама да обясни поведението си. Много хора изневеряват когато не са удовлетворени от връзката си. Може би вече не обичат човека до себе си, може би са нещастни и се чувстват неразбрани или самотни. Скуката и рутината са едни от най-големите врагове на всяка връзка. Някои хора нямат смелост да сложат край на изчерпалите се връзки и затова изневерят без да полагат много усилия това да остане в тайна. Може дори подсъзнателно изневярата да се ползва като мотив за край, когато на човек не му стиска да приключи връзката си с отговорност и уважение към другия.

Отмъщение

Изневярата може да има за цел да причини болка на другия. Да бъде отмъщение за негова изневяра, за предателство, за някаква несправедливост. Може би изневерилият се чувства самотен или пренебрегнат и изневярата е начин да привлече внимание. В този случай изневерилият определено не е безразличен към човека до себе си. 

Просто секс

Не винаги има чувства, може да става дума просто за секс. Някои хора са по-сексуални от други или не могат да изпълняват фантазиите си, да задоволят нуждите си във връзката, която имат, по ред причини. Има изследване, че мъжете с по-високи нива на тестостерон са по-склонни към изневяра.

Може сексът във връзката да е станал скучен, рутинен, безстрастен. Има какво да се направи, за да се подобрят нещата, ако решите да се опитате.

Характер

Черти в характера също показват колко склонен е един човек на изневяра. По-импулсивните, по-егоистичните, по-нарцистичните типове личностни, по-лесно взимат това решение. Вашата личност е тази, от която произлизат вашите действия. Логично е по-отговорните и лоялни хора, по-привързващите се да изневеряват по-рядко от хората, които са свикнали да лъжат за всичко в живота си и винаги да поставят своите желания над тези на другите.

Модел на поведение

Има теория, според която, хората, които за израстнали в семейства, в които е имало изневери, са по-склонни също да изневеряват. Примерът в детството има значение за какъвто и аспект от живота да говорим.

А сега накъде?

Изневярата е вече факт. И двамата трябва да решите искате ли да продължите тази връзка или не. Ако искате да опитате отново, има неща, които са от основно значение, за да се получи. Най-важното е да има искрено разкаяние за изневярата, разбиране за причинената болка и за нередността на това поведение. Важно е да се анализират причините, за да се работи по отстраняването им. Половинката, която е изневерила трябва веднага да спре да го прави, а също и да поеме отговорност. Това означава, че човек трябва бъде честен, да се извини, да започне отново да гради разбитото доверие.

Много е важно дадените в този момент обещания да бъдат спазени. Подобрете общуването помежду си. Дайте време на човека, който се наранили, да разбере иска ли да бъде още с вас или не. Не го упреквайте, ако избере второто. Ако искате да запазите връзката си, но не намирате правилния път, може би трябва да потърсите професионална помощ.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!