menu
Интересни факти за делфините
Интересни факти за делфините
Делфините са по-интересни, отколкото си мислим. Ето защо.

Интересни факти за делфините


Всички сме чували, че делфините са интелигентни същества, които комуникират помежду си и живеят в „общества“, точно като хората. И са също, или почти толкова интелигентни колкото нас. Не само това – делфините са бозайници, които вместо с хриле, като рибите, дишат с бели дробове – нещо присъщо за сухоземните животни.

Ето няколко интересни факта за делфините, които ще ви убедят, че те дори са още по-интересни, отколкото си мислим.

Делфините нямат нищо общо с рибите, нито с хората. Техният най-близък роднина на сушата е хипопотамът. Преди цели 50 милиона години, общите прародители на съвременните делфини и чифтокопитните бозайници, като камилите, елените и прасетата, започнали да обитават крайбрежията, търсейки храна и в течение на милиони годни се изменили до съвременните симпатични морски бозайници.

В света има 45 вида делфини, като по-голяма част от тях обитават солена вода, а само 6 вида се срешат в големите реки на Азия и Южна Америка. Повечето от тях са застрашени от изчезване, поради замърсяване на реките и системен лов. Амазонските делфини са розови на цвят.

 

Делфините спят с половината си мозък.

Тъй като обитават океаните и моретата и трябва да се пазят от хищници, както и да излизат на повърхността, за да дишат, делфините остават будни с едно от полукълбата на мозъка си, докато другото си почива. После разбира се ги сменят. А един от видовете речни делфини, на който му се налага да плува при силни течния спи „бързо“ – за една до четири минути, след което се събужда за малко.

 

Делфините използват специален орган, за да се ориентират под водата, който излъчва звукови вълни, на принципа на сонар. Тъй като звукът във вода се разпростряна много далеч, делфините комуникират със себеподобните си на стотици километри разстояние, а звуците, които издават, са ред най-силните при морските обитатели.

 

В черно море се срешат 3 вида китоподобни бозайници, два от които са делфини–бутилконосият делфин, често срещан в аквариумите, и обикновен делфин. Поради разликите в солеността на Черно море и океана, те са класифицирани като отделни видове и са уникални в света.

Делфините правят секс за удоволствие, живеят в групи, ловуват заедно, някои обучават малките си и ако ги видите да скачат над водата – правят го за забавление.

Делфините са обект на лов, използват се и за храна. Въпреки че голяма част от популациите им за застрашени и въпреки огромните усилия за опазването им от страна на природозащитниците, днес все още хиляди индивиди се ловуват законно, а още повече – незаконно.

Делфините са важни за океанските екосистеми, защото, като хищници, се намират на върха на хранителната верига и са показател за състоянието на екосистемата. Ако популацията на делфините е стабилна, значи има достатъчно храна, достатъчно организми надолу по веригата и екосистемата е стабилна.

Делфините в Черно море са защитени от закона, а популациите им са стабилни.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!