menu
Има ли негативна енергия
Има ли негативна енергия
„Негативната енергия“ често се приписва на хора, обекти или ситуации, но какво всъщност означава това?

Има ли негативна енергия

Енергия, според физиката, е свойство на обектите или системите, с което те могат да извършват работа. Енергията във вселената е константа и само се прехвърля от едно място на друго, но не изчезва. Енергията в телата ни е химическа – аденозинтрифосфат – съединение, при чието разграждане енергията се прехвърля върху биологични структури, които вършат работа и ни поддържат живи –метаболизъм.

Не точно физика

Има и един друг вид енергия, който според съвременната физика и биология не може да се измери, нито има същите функции, както „класическата“ енергия, но точно като нея, може да се „прехвърля“ от човек на човек. Това е негативната енергия и тя е по-скоро от областта на философия и психологията, но в контекста на ежедневието ни може да намали „нормалната“ ни енергия, с която сме активни и полезни. Негативната енергия е присъща на взаимоотношенията между хората и не бива да се бърка с реалната физична концепция, но въпреки това терминът е толкова широко разпространен, че за повечето хора съществува като „енергия“.

Откъде идва негативната енергия

Свързваме негативната енергия с реални хора или събития. Всички познаваме поне един човек, с когото при комуникация се чувстваме некомфортно, а след това сме изморени или изпитваме някакви негативни емоции. Такива хора често са недоволни от живота си, оплакват се или по някакъв начин предизвикват у нас неприятни емоции, понякога без да го осъзнаваме веднага. Именно това е „прехвърляне“ на негативна енергия – чрез емпатията си ние можем да се поставим на мястото на другия, дори без да го целим, и така да изпитаме влиянието на неговите негативни емоции.

Друг начин да си „създадем“ негативна енергия, която да навреди на комуникацията ни с другите, е негативното отношение към себе си. То може да е свързано с настоящи проблеми или пък да се корени в минали събития, но често върви ръка за ръка с ниско самочувствие и неспособност за справяне с житейските ситуации.

Как да се справим с негативната енергия

Ако това беше физически измерима величина, а не субективно, макар  напълно реално усещане, може би щеше да има някакъв универсален метод. За съжаление, негативната енергия, която изпитваме в живота си често е резултат от жестове, реакции и случки, които възприемаме подсъзнателно и ни карат да изпитваме определени неприятни емоции. Затова и начините за противодействие са индивидуални. Ако в живота ни има хора, които по-често предизвикат у нас негативни емоции, е по-добре да намалим контактите си с тях. Другият метод да се предпазим от негативната енергия е да изградим здрава връзка със самите себе си, да познаваме силните и слабите си страни и да не допускаме да имаме негативно отношение към личността си.

Хората, претендиращи да премахнат „натрупаната“ у вас негативна енергия обикновено искат само да премахнат парите от сметката ви. Негативната енергия е реално усещане, но не съществува физически. Тя е свойство на психиката ни, начин да обработваме реалността и реакция към събитията и хората. Може да се предпазим от нея, като внимателни опознаем причините и изследваме как ни влияе, лично на нас.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!