menu
Да бъдем ли строги като родители?
Да бъдем ли строги като родители?
Повече свобода или повече дисциплина? Какво съветват психолозите?

До скоро се смяташе, че начинът на възпитание, който използваха родителите на поколението, което сега ражда деца, е бил неправилен в голямата си част. Традиционно преди 20-30 години родителите бяха предимно строги, взискателни и държаха предимно на дисциплината.

Последните години на запад, а вече и у нас, много се говори за свободата на детето, за това да бъдем преди всичко приятели с детето, а не да се стремим да го контролираме и управляме. Първите резултати вече могат да бъдат проследени в някои държави и психолозите дават данни. 

Според все повече от съвременните проучвания, децата на строгите родители израстват като по-успешни личности. Под строгост не се има предвид физическо или емоционално насилие, а взискателност и дисциплина. Децата, отгледани по този начин, израстват по-уверени и по-упорити. 

Децата на по-взискателните майки по-често завършват колеж и си намират по-добра работа, показва проучване извършено от Есекския университет. Дъщерите на по-строгите майки по-рядко забременяват в по-млада възраст.

Истината е, че колкото и да си мислим, че не се влияем от мненията и препоръките на родителите си, колкото и да си мислим, че са глупави забраните им, те все пак оказват значително влияние върху нас - както върху решенията, които взимаме, така и като личности. По-строго възпитаваните деца са по-отговорни като възрастни хора. Научени са да спазват правилата. 

Важно е като родители не просто да давате правила и забрани, а да обяснявате защо. По този начин уважавате личността на детето, а не просто се налагате над неговата воля. То трябва да се учи да осмисля факта, че ви го учите и ограничавате за негово добро, а не просто така.

Децата не бива да растат само в презадоволеност. Трябва да имат изисквания към тях и съответните очаквания. Добрият родител трябва да може да ги наложи без грубост, но и да има достатъчно силна воля да стои зад изискванията си и да не отстъпва. Така ще отгледа силно, уверено, успешно и щастливо дете, което ще се превърне и в такъв възрастен.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!