menu
Четири начина да се насладим на есента
Четири начина да се насладим на есента
Лятото си отива, денят става по-къс и неизбежно започваме да се чувстваме по-тъжни и изморени. Няма нужда това да е така.

Четири начина да се насладим на есента

Есента е сезонът, в който се прибира реколтата. В много европейски култури това е повод за празници и фестивали. В модерният свят на 21 век обаче, есента по-често се свързва с края на отпуската, начало на учебната година, повече дъждовни дни и изобщо – предистория на зимата, която за повечето хора не е най-любимият сезон. Но има няколко неща, които можем да направим, за да бъде есента ни поне толкова щастлива, колкото лятото.

Слънчевите лъчи

Биологичните ни часовници се „сверяват“ по светлината. С намаляването на деня, естествено започва да ни се спи повече, а навън става по-студено и често облачно, което допълнително ни разваля настроението. Можем да противодействаме, като прекарваме повече време на слънце. Уикенд сред природата, разходка, за да си наберем шипки и гъби или кратък преход в планината ще ни заредят с енергия. Природата през есента е богата на цветове и аромати, а и е достатъчно прохладно, за да е приятно. Сега е моментът и да покараме колело в парка.

Храната

Събирането на реколтата не случайно е отбелязвано с празници. Е, може да нямаме какво да „събираме“, но изобилието от плодове и зеленчуци в този сезон ще стимулира апетита ни. Освен това, с наближаването на зимата и спадането на температурата, телата ни обичайно се стремят да натрупат повечко „запаси“ и сме по-гладни. Затова с по-голямо удоволствие ще си сготвим нещо вкусно и ще се насладим на обилна вечеря с пресни продукти. Ако сме любители на туршиите и традиционното приготвяне на зимнина, сега е идеалният момент да го направим. Разнообразието от храна ще ни донесе позитивни емоции, а вдъхновението от приготвянето на зимнина или готвенето неусетно ще замени неприятното чувство, че лятото си отива.

Приятелите

Всичко това може да бъде споделено с приятели и така ще бъде още по-пълноценно.

През лятото свикваме да прекарваме време навън и сега, когато се стъмва рано и е студено, дългите вечери с приятели започват да липсват. Може да си организираме уикенд в планината, в някоя уютна хижа или вила, да си спретнем барбекю в задния двор, да се съберем на вечеря или просто да излезем, за да обсъдим приключенията от лятото.

Споделянето на ценните моменти с приятели е не само приятно, но и необходимо, за да се сме щастливи и да имаме пълноценен живот.

Забравените задачи

Със сигурност сме отложили разни неща „ за есента“, стремейки се да не изпуснем нито един момент от лятото. Сега е времето да се опитаме да ги свършим. Няма нищо по-хубаво от чувството да свършиш нещо, което отдавна искаш, но не ти е стигнало времето. Скоро денят ще стане още по-къс и ще отложим каквото можем за „другата година“. Няма нужда да свършим всичко, но няколко малки задачи, дребен ремонт, недочетена книга или просто среща със стар приятел ще ни помогнат да придадем смисъл на последните топли дни и да започнем есента с позитивни емоции и изпълнени с оптимизъм за бъдещето.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!