menu
Четенето - защо е важно и какво ни дава?
Четенето - защо е важно и какво ни дава?
От малки ни учат колко важно е четенето. Нека видим защо това е истина.

Има непреходни ценности. Книгите и четенето са една от тях, колкото и модерно и технологично да става нашето общество. Четенето не е демоде, напротив! Новите технологии просто променят начина, по който четем. Четенето е по-достъпно от всякога! Електронните книги, сайтовете, социалните мрежи - има много за четене, при това на качествени материали, стига да умеем да подбираме добре.

Ползи от четенето

На първо място четенето ни прави по-информирани, а няма нищо по-важно от знанието. Tо ни помага да взимаме правилните решения, да се ориентираме добре в различни ситуации като по-този начин може да бъдем по-защитени от измами, по-креативни при решаване на проблем, да печелим повече. 

Четенето помага за развитието на богат речник. Умението да се изразяваме добре буквално е важно за всяка сфера в живота, за всяка професия и за всички взаимоотношения, които поддържаме. 

Четенето намалява стреса - проучвания показват, че 6 минути четене на ден свалят стреса с до 68 %. Това е така, защото четейки, човек се отпуска, разсейва от ежедневните проблеми, пренася се в друг свят.

Ако сте фенове на научнопопулярните книги, ще обогатите деня си с любознателност, откривателство, изумление пред откритията на науката.

Ако обичате художествената литература ще се насладите на красотата на езика, ще се потопите в съзнанията на героите и в техните приключения. Четенето на художествена литература доказано развива емоционалната интелигентност.

Това са чудено начини да се разтоварите и забавляте с минимална инвестиция. Буквално са достъпни за всеки. 

Четенето подобрява паметта и концетрацията - упражнява мозъка. Често наричат четенето гимнастика за ума. То стимулира и мисленето, като спомага за развитието на критичното и аналитично такова.

Четенето подобрява правописа - колкото повече се четете, толкова по-сте в материята на езика, толкова по-грамотен ставате. Ако пишете, четенето значително ще подобри уменията ви. На практика за да пишете добре, трябва да четете много. Наистина много. Без това няма как да стане.

Четенето развива образното мислене при децата, помага за проговарянето и обогатяването на речта. Прави ги любознателни и възпитава любов към ученето. Не само при малките читатели, но и при големите, то развива въображението.

Четенето ни прави ерудирани, подготвени, развива интелекта, обогатява общата култура, образова ни, развлича, забавлява. Разбира се, важно е качеството на подбраните книги и статии за четене. Трябва да подхождаме критично към това, което избираме да изпълва времето и съзнанието ни, да ни учи и информира. Отново четенето може да ни помогне с тази задача. 

В натовареното ежеднение не винаги ни остава време за четене. Но все пак това е въпрос на приоритети. Често е достатъчно само да започнете, а когато книгата ви "грабне" не успявате да се отделите от нея. 

Да четем повече

Поставете си цел в началото на годината колко книги, а защо не и кои конкретно, искате да прочете. Така ще имате ясна цел, ще има елемент на предизвикателство, който допълнително ще ви мотивира. Има платформи и приложения, групи във Facebook, където може да общувате с други четящи хора и да обменяте опит и идеи. Най-популярното приложение е Goodreads

Намалете телевизията и времето в социалните мрежи, за сметка на избраната книга.

Общувайте с четящи хора. Човек се влияе от средата. Споделянето на интересите е допълнителна мотивация.

Не си поставяйте големи цели, защото ще се разочаровате когато не успеете да ги постигнете. Дори и половин час четене на ден ще промени коренно ежедневието и самочувствието ви.

Четено е навик като всички останали. Просто трябва да го възпитате в себе си. Тези усилия ще ви се отплатят хилядократно, защото ползите от четенето са... неизмерими.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!