menu
7 неща, на които да научите детето си
7 неща, на които да научите детето си
Какво може да пропуснем във възпитанието, за което после ще съжаляваме.

Възпитаването на дете е трудна задача. Мъдреците са казали, че то започва десетки години преди то да се роди. Има се предвид, че за да може да възпитавате дете, трябва първо вие самият да сте възпитан. Родителят трябва да знае какви са приоритетите му във възпитанието, какви са методите, чрез които ще възпитава, а най-важното е той самият да бъде пример за това, което изисква от детето си.

Всички знаем, че е важно да научим детето да се храни здравословно, да мие зъбите си, да учи уроците си но има има още много какво да се направи и усилията в тези посоки ще се оплатят многократно. 

Самостоятелност

В съвремието ни имаме много информация как е добре да се гледат децата, имаме грижа и амбиции за тях. Когато се прекали обаче и доброто става зло. Много често се допуска грешката детето да бъде свръхобгрижено. Може би ще се забави доста, ако се облича или мие само, може би ще забрави нещо, ако си проготви само багажа за детската градина или раницата за училище, може би ще се разстрои, ако се скара с дете на площадката, а вие не се намесите, а го оставите да се справи само, но това е пътя към добиването на незасивисимост и самостоятелност.

Колкото по-рано детето осъзнае, че е добре да може да се справя само, че има капацитета за това, а вие му имате доверие, толкова по-добре. Вашата подкрепа, съвети и насоки са това, от което детето има нужда, както и от пространството и възможността да опита и да се научи да се справя само. Не му правите услуга когато го обслужвате като по-малко дете, когато не му възлагате отговорности и когато решавате конфликтите вместо него.

Независимост

В днешно време вече избягваме традиционните полови роли. Ако учите момичето си, че е добре да има професия, да работи и да може да се издържа самостоятелно, това би било най-големият подарък за нея. Ако учите момчето си, че жената не е прислужница, че трябва да може напълно да се грижи сам за хигиената у дома, да готви, да организира домакинските дейости и без чужда помощ, то той ще бъде един достоен независим мъж. 

Учтивост

Добрите обноски никога няма да излязат от мода и те ни дават предимство и класа в общуването. Научете детето как е удачно да се държи на различните места и с различните хора. Започнете още докато е съвсем малко. Как трябва да се държи с другите деца, с учителите и роднините си, в библиотеката, в кукления театър, в магазина и т.н. - обяснявайте и показвайте.

Духовност

Научете го обича и цени изкуството, да уважава ценностите на другите, да има морални норми, да обича природата, с една дума да има духовност. Покажете му, че материалните неща не са най-важното и трябва да търси щастието вътре в себе и в простите неща. Радостта се крие в оценяването именно на тях - красивия залез, хубавата песен, приятния разговор, а не часовниците, колите и имотите. Те разбира се също са важни, но не са ключа към щастливия и пълноценен живот, а само аспект от него, при това не най-важният.

Да се грижи за здравето си

Здравето е най-голямата ценност. Вие няма да сте винаги до него да избирате дрехите и храната му. Научете го как и защо е важно да се грижи за здравето си и да цени тялото си. На практика ние не прижаваме нищо друго освен себе си, всичко останало може да ни бъде отнето, затова най-много трябва да инвестираме именно в нас самите.

Да чете

Постарайте се да възпитате в детето си любознателност и любов към книгите. Четенето развива личността, ума, културата, езика, общуването... То просто е най-добрият възможен навик, най-доброто възможно хоби, ползите от което са просто неизбрими. Още от малко го запишете в библиотеока, четете му книжки, четете и вие самият. 

Да обича себе си

Това всички знаем колко важно е, но понякога без да искаме правим точно обратното. Прекаляваме с критиките и изискванията към детето и то се учи да се отнася към себе си предимно по този начин. На каквото и да се опитвате да научите детето, правете го с любов и търпение. Обичайте го преди всичко, за да се научи и то самото да се обича и да вярва в себе си. Това е най-важното от всичко.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!