изгледи
България е една от водещите страни с най-болно население. Най-голям е дела на сърдечносъдовите заболявания. Хубаво е да обърнем внимание на здравето си преди да е станалао късно. Ето няколко храни, които за полезни за най-важния орган в тялото ни.
Авокадо - в последно време този плод все по-стремглаво навлиза в менюто ни, като наяве излизат и многото ползи от консумацията му. Ключът се крие във високото съдържание на ненаситени мазнини, които играят важна роля за поддържане нивата на "добрия холестерол". Фитостеролите, които се съдържат в авокадото също имат тази роля.
Грозде - "вълшебната" съставка са полифенолите, които имат антиоксидантно действие. Те спомагат за здравината на кръвоносните съдове. С най-голямо съдържание са в люспата и семките.
Банани - коза им е високото съдържание на калий, който регулира стойностите на кръвното налягане. Така се намаля риска от инфаркт и инсулт.
Ягоди - те намаляват нивото на мазнините в кръвта, помагат и за сваляне нивата на лошия холестерол.
Чесън - благодарение на айоена, риска от тромби намалява. Той съдържа и витамон В6, който се грижи за здравината на артериите.
Домати - в тях се съдържа ликопен, който е мощен антиоксидант и значително намалява риска от инфаркт и инсулт.
Грейпфрут - съдържа три важни вещества с антиоксидантно действие - флавоноиди, каротеноиди и лимоноиди. Има и високо съдържание на пектин, който намалява нивата на холестерола.
Коментари
:брой коментар