menu
5 навика, които ще ви направят по-щастливи
5 навика, които ще ви направят по-щастливи
Щастието е малките неща и в добрите навици.

Независимо каква е вашата представа за щастие, тези обикновени рутинни действия могат да ви направят по-щастливи, ако ги превърнете в свои навици. Колкото и да сте различни, ние също и доста си приличаме, така че си заслужава да пробвате как ще ви се отразят.

1. Усмихвайте се

Склонни сте да се усмихвате, когато сте щастливи, но всъщност и обратното е вярно. Усмихваме се, защото сме щастливи, а усмивката кара мозъка да отделя допамин, което ни прави още по-щастливи.

Изследователите са предполагат, че връзката между усмивката и щастието може да се дължи на „хипотезата за лицева обратна връзка“, при която изражението на лицето може да има умерено влияние върху емоциите.

Това не означава, че трябва да ходите с фалшива усмивка на лицето си през цялото време, но следващия път, когато усетите, че се чувствате потиснати, усмихнете се. Вижте какво ще се случи или си създайте навик да се усмихвате по-често, особено сутрин след ставане. Възнаградете се с една усмивка пред огледалото.

2. Физическа активност

Упражненията не влияят само на тялото. Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса, чувството на безпокойство и симптомите на депресия, като същевременно повишават самочувствието и усещането за щастие.

Дори малко физическо натоварване може да промени нещата. Не е нужно да тренирате за триатлон или да вдигате големи тежести - освен ако това не ви прави щастливи, разбира се.Номерът е да не се пренапрягате. Движете се за удоволствие.

Помислете за тези упражнения за начало:

 • Всяка вечер след вечеря се разхождайте из квартала.
 • Запишете се за курс за начинаещи по йога или тай чи.
 • Започнете деня си с 5 минути разтягане.
 • Припомнете си всички забавни дейности, които някога сте харесвали, но които са останали встрани или пък да пробвате нещо напълно ново.

3. Спете много

Повечето възрастни се нуждаят от поне 7 часа сън всяка нощ. Ако откриете, че се борите с желанието да подремнете през деня или просто като цяло се чувствате като в мъгла, тялото ви може да ви казва, че се нуждае от повече почивка.

Без значение колко съвременното ни общество ни насочва към по-малко сън, ние трябва да помним, че достатъчният сън е жизненоважен за доброто здраве, мозъчната функция и емоционалното благополучие. Получаването на достатъчно сън също намалява риска от развитие на определени хронични заболявания, като сърдечни заболявания, депресия и диабет.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да изградите по-добра рутина за сън:

 • Запишете колко часа спите всяка нощ и колко отпочинали се чувствате през деня. След една седмица трябва да имате по-добра представа как се справяте
 • Лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден, включително през уикендите.
 • Запазете часа преди лягяне за тихи занимания. Вземете вана, почетете или направете нещо релаксиращо. Избягвайте обилното ядене и пиене.
 • Дръжте спалнята си тъмна, хладна и тиха.
 • Инвестирайте в добро спално бельо.
 • Ако трябва да подремнете, опитайте да го ограничите до 20 минути.
 • Ако постоянно имате проблеми със съня, помислете за разговор с лекар. Може да имате нарушение на съня, което изисква лечение.

4. Хранете се умно

Може би вече знаете, че изборът ви на храна оказва влияние върху цялостното ви физическо здраве. Някои храни също могат да повлияят на състоянието на мозъка ви.

Въглехидратите освобождават серотонин, хормон, който ви кара да се чувствате добре. Сведете простите въглехидрати - храни с високо съдържание на захар и нишесте - до минимум, защото този прилив на енергия е кратък и после ще се чувствате като паднали в дупка. Изборът на сложни въглехидрати, като зеленчуци, боб и пълнозърнести храни, може да ви помогне да избегнете срив, като същевременно осигурявате серотонин.

Постното месо, домашните птици, бобовите растения и млечните продукти са с високо съдържание на протеини. Богатите на протеини храни освобождават допамин и норепинефрин, които повишават енергията и концентрацията.

Установено е, че омега-3 мастните киселини, като тези в мазната риба, имат противовъзпалителни ефекти, които засягат цялостното ви здраве на мозъка. Ако не ядете риба, може да помислите да говорите с лекар за възможни добавки.

Силно преработените и дълбоко пържените храни може да ви накарат да се чувствате отпаднали, както и пропускането на храненията.

5. Практикувайте благодарност

Да бъдете благодарни може да даде голям тласък на настроението ви, наред с други предимства. Например, проучване е установило, че практикуването на благодарност може да има значително въздействие върху чувствата ви на надежда и щастие.

Може да опитате да практикувате всеки ден, като отбелязвате поне по едно нещо, за което сте благодарни. Можете да направите това, докато си миете зъбите или с първата глътка кафе. По време на деня обръщайте внимание на нещата в живота ви, които са чудесни и ви радват. Не ги приемайте за даденост. Научете се да се радвате на дребните неща – усмивка от колега, вкусна закуска, хубава песен, прегръдката на детето ви. Създайте си навик да бъдете по-положителни.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!