menu
10 начина да засилим имунитета си
10 начина да засилим имунитета си
Наближава сезона на грипа и настинките. Подсилете имунната си система по естествен начин.

Вашата имунна система е първата линия на защита на тялото ви срещу болести. По същия начин, по който системата за сигурност около дома ви би осигурила защита, имунната ви система използва система от химикали и протеини в тялото ви, за да се бори с вируси, вредни бактерии, инфекции и паразити. По-силната имунна система означава по-малък шанс да се разболеете.

Знаете ли, че има начини да подсилите имунната си система, за да постигнете максимален ефект? За разлика от системата за сигурност, вашата имунна система не е включена и напълно заредена през цялото време. Вашата имунна система е нещо, което трябва да се поддържа.

Ето 10 съвета за изграждане и поддържане на здрава имунна система:

1. Доброто здраве на червата е от ключово значение.

Сега лекарите смятат, че до 80 процента от имунната ви система е в червата. Диета в средиземноморски стил, богата на цели, непреработени храни и антиоксиданти, може да има защитен ефект. Може да намали възпалението и да насърчи добрите чревни бактерии, които помагат за изграждането на силна имунна система.

Съсредоточете се върху богати на фибри зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Ферментирали храни като кимчи, кисело зеле, кисело мляко или кефир, също са полезни.

2. Мийте ръцете си често.

Това е една практика, която трябва да спазваме стриктно до края на живота си, защото е един от най-ефективните начини за предотвратяване на разпространението на микроби.

3. Тренирайте редовно.

Има няколко теории защо това помага. Физическата активност може да помогне за изхвърляне на бактериите и прочистване на дихателните пътища. Знаем също, че забавя освобождаването на хормоните на стреса. Освен това намалява шансовете ви да развиете някои заболявания, като сърдечни заболявания и мастна чернодробна болест, също поддържа костите ви здрави. Не прекалявайте обаче, защото твърде много интензивни тренировки всъщност могат да отслабят имунната система и да ви направят уязвими към грип и вируси.

4. Душ след тренировка.

Освен че мирише лошо, цялата пот, останала върху кожата ви, позволява на бактериите да се развиват. Пробивите не са най-лошото. Потта помага за размножаването на гъбичките и може да сте развият гъбични инфекции.

5. Вземете витамини.

Витамин С допринася за имунната защита, като поддържа функцията на клетките и предпазва от оксидативен стрес в околната среда (свободни радикали). Най-добрият начин да си набавите витамин С е чрез портокали, ягоди, спанак, киви и грейпфрут.

Витамин D може да подобри вашия имунен отговор и може да ви предпази от респираторни заболявания. Често се нарича „слънчевият витамин“, защото слънчевата светлина е чудесен източник, но това зависи от нивото на меланин в кожата ви. Само 10 минути излагане на слънце дневно произвеждат много витамин D за хора със светла кожа.

6. Намалете нивото на стрес.

Да, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но ето защо е важно. Стресът засяга имунния отговор на тялото ви. Това ви кара да произвеждате допълнителни нива на кортизол и цитокини, които предизвикват възпаление. Може да намали броя на наличните бели кръвни клетки за борба с инфекцията, което ви излага на риск от херпес и настинки. Освен това хората, които са под стрес, вероятно не спят достатъчно и не се хранят правилно, така че пренебрегват други здравословни навици, които повишават имунитета.

7. Занимавайте се с йога и медитация.

Това успокоява нервната ви система, помагайки за намаляване на възпалението.

8. Практикувайте техники за дълбоко дишане.

Контролираното дишане от диафрагмата е нещо, което можете да правите навсякъде. Това е страхотен начин за понижаване на нивата на кортизол, понижаване на кръвното налягане и подобряване на притока на кръв.

9. Уверете се, че спите достатъчно.

Сънят е естествено рестартиране на вашата система. Знаете ли, че шансът ви да се разболеете от настинка се влияе от това колко спите? В проучване на UCSF от 2019 г. изследователите установиха, че лошият сън (по-малко от шест часа на нощ) прави някой четири пъти по-склонен да настине. Оказва се сънят е по-определящ фактор от възрастта или нивото на стрес.

10) Упражнявайте се в позитивно мислене.

Психическото ви състояние наистина влияе върху физическото ви здраве. Експерти от Johns Hopkins Medicine откриха, че хората с положително мислене са по-малко склонни да получат инфаркт от „негативните“ хора, дори и да имат рискови фактори и фамилна анамнеза за артериални заболявания.

Проучване на университета в Канзас установи, че усмивката – дори ако е симулирана – намалява кръвното налягане в стресови ситуации. Отрицателните емоции могат да отслабят имунния отговор. Така че да бъдеш благодарен се оказва полезно за здравето.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!