menu
Топ 13 съвета как да се подготвите перфектно за пътуване
Топ 13 съвета как да се подготвите перфектно за пътуване
Не искате да останете без дрехи или пари, имуществото ви да пострада или постоянно да се тревожите за домашния си любимец докато ви няма? Всичко е въпрос на добро планиране.

Независимо дали пътувате до съседния град или до другия край на света, внимателното планиране допринася много за успеха на пътуването. Правилната подготовка ви помага да избегнете потенциални проблеми като например отказ на кредитната ви карта или липса на чисти дрехи за обличане.

1.Купете билетите за пътуването

Особено ако пътувате в чужбина и то със самолет, вашите самолетни билети може да са най-скъпата част от вашето пътуване. Първо вземете самолетните си билети, за да знаете точно кога ще пристигнете и колко дълго ще останете и после планирайте и организирайте всичко останало.

2. Занесете автомобила си в сервиз, ако ще шофирате.

Преди да тръгнете на пътуване, сменете маслото в автомобила си и го проверете. Извършете всички необходими ремонти, за да знаете, че вашето превозно средство е в отлично състояние за пътуването.

3. Направете резервациите, от които се нуждаете за настаняване и транспорт.

Когато пристигнете на местоназначението си, вероятно ще имате нужда от място, където да пренощувате. Ако пътувате със самолет, може също да искате да наемете кола или да се запознаете с местната система за обществен транспорт.

Ако имате нужда от пропуски за обществен транспорт, опитайте се да ги вземете преди да пристигнете на местоназначението си. По този начин можете да отидете направо в хотела си.

4. Вземете туристическа застраховка за по-дълги или по-скъпи пътувания.

Можете също да закупите допълнително покритие, за да покриете разходите, които може да понесете в резултат на отменен или забавен полет. Може да застраховате имуществото си от щети по време на вашето отсъствие.

Ако пътувате в чужбина, проверете здравната си застраховка, за да сте сигурни, че ще ви покрие, ако трябва да потърсите медицинско лечение в друга държава. Ако това не стане, закупуването на допълнителна здравна застраховка за пътуването е добра идея.

5. Подсигурете лекарствата си.

Ако възнамерявате да вземете със себе си лекарства с рецепта или лекарства без рецепта, проверете дали тези лекарства са законни в страната, която планирате да посетите.

7. Погрижете се за вашия домашен любимец.

Ако имате домашни любимци, които няма да пътуват с вас, уверете се, че ще са нахранени и гледани, докато ви няма. Ако планирате да отсъствате за повече от седмица, също е добра идея някой да наглежда къщата ви периодично. Добре е да организирате тези неща перфектно, за да бъдете спокойно по време на вашето отсъствие.

8. Уведомете вашата банка или компания за кредитни карти, че ще пътувате.

Ако планирате да използвате кредитни или дебитни карти по време на пътуването си, обадете се на номера за обслужване на клиенти, посочен на гърба на вашите карти и предоставете датите, на които ще пътувате, и къде ще бъдете. В противен случай таксите могат да се считат за измамни и да бъдат отхвърлени.

10. Направете копия на всички важни документи.

Копирайте предната и задната страна на документи за самоличност и застраховка. Ако загубите оригиналите, можете да използвате копията, за да възстановите самоличността си и да се върнете у дома. Направете копия и на всяка медицинска документация или рецепти.

11. Относно багажа, изберете леки, универсални дрехи, които можете да напластявате.

По-тънките дрехи заемат по-малко място в куфара ви и могат да бъдат наслоени. По този начин ще бъдете подготвени за повечето видове време. Изберете лесни за поддръжка тъкани, които не се намачкват лесно или изискват химическо чистене.

12. Планирайте гардероба си за всеки ден от вашето пътуване.

Ако опаковате цели тоалети, а не отделни дрехи, няма да се притеснявате, че ще ви свършат дрехите. Изберете дрехи от едно и също цветово семейство, за да не се налага да опаковате множество обувки и аксесоари.

Изберете гардероба си въз основа на това, което планирате да правите, оставяйки всичко друго у дома. Проверете местната прогноза за времето няколко дни преди да заминете и направете необходимите корекции в гардероба си.

13. Навийте дрехите си в чантата си.

 Сгъването заема повече място и в крайна сметка дрехите ви ще се намачкат повече. Навиването на вашите дрехи ги предпазва и намалява бръчките. Навитите дрехи също заемат по-малко място в куфара ви, което ви позволява да опаковате повече артикули.

Опаковайте по-тежките предмети към дъното, а дрехи и по-леките предмети отгоре.

Ако опаковате обувки в куфара си, поставете ги с подметките навън, за да не изцапат дрехите ви. Навийте чорапите си в обувките, за да спестите място в куфара си и да предпазите обувките си от загуба на форма.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!