menu
23 забавни факти за Хелоуин
23 забавни факти за Хелоуин
Научете повече за наближаващия празник

Хелоуин е в края на месеца. Независимо дали вече сте избрали костюма си, подготвили лакомства и бонбони за дежета, които ще дойдат (и сте ги скрили някъде, за да не можете да изядете всичко преди голямата нощ) и подбрали най-добрите страшни филми, мислите ли, че знаете всичко за Хелоуин? 

 

През вековете призрачният празник се е развивал доста. В началото е бил просто ден с религиозен произход, а сега д голям празник в много страни, който е посветен на пакости и лакомства.

 

Макар и в България той все още да не е един от най-комерсиализираните празненства на годината, както в САЩ или Англия, тук също бързо придобива популярност. 

 

Така че разгледайте забавните факти за и историята на Хелоуин, които ще представим в този списък, за да увеличите познанията си за него.

 

 1. Празникът датира от повече от 2000 години. 

 

Хелоуин е дори по-стар от самото християнство. Всичко започва като предхристиянски келтски фестивал, наречен Samhain, което означава „Краят на лятото“. Той е провеждан около първи ноември, защото празникът цели да съответства на последния ден от есенната реколта. 

 

Келтите вярват, че на този ден границата между живия и духовния свят е най-тънка по това време. Затова и хората в Ирландия, Обединеното кралство и Северна Франция искат да се предпазят от духове като правят жертвени огньове и носят дтрашни костюми, за да ги изплашат.  

 

2. “Пакост или лакомство” съществува от средновековието. 

 

Вземането на бонбони от непознати в тази нощ на годината не е нова традиция. 

 

В началото този обичай е бил известен като "Guising" в Шотландия и Ирландия. 

 

Младите хора са се обличали в костюми и са ходели от врата до врата, търсейки храна или пари в замяна на песни, стихотворения или други „трикове“, които са изпълнявали. 

 

Днес традицията се е превърнала в това деца да се обличат в страшни костюми и да питат за лакомства и бонбони. 

 

Едва ли някое дете гледа своите бонбони и мисли за дългата история на обичая. 

 

3. Някои ритуали за Хелоуин са били използвани за намиране на съпруг. 

 

През 18-ти век самотните дами са измислили една традиция за Хелоуин, която е целяла да им помогне да намерят романтичния си партньор. 

 

Според History.com жените са хвърляли ябълкови кори, надявайки се да видят инициалите на бъдещия си съпруг чрез формата, която обелките ще заемат, когато са на земята. 

 

При друг по-призрачен ритуал те са стоели в тъмна стая, държейки свещ пред огледало, с надеждата да търсят лицето на бъдещия си съпруг.

 

4. Имигрантите са помогнали за популяризирането на празника в САЩ. 

 

Когато ирландците избягват в САЩ от картофения глад в Ирландия през 1840-те, те са донесли със себе си и традициите на Хелоуин. 

 

Празникът се разпространява в цялата страна, 

 

Някои историци смятат, че “пакост или лакомство” традицията става популярна през 30-те години на 19ти век. 

 

5. Режимът на захарта по време на Втората световна война е спрял “пакост или лакомство” традицията.

 

Поради недостига на сладки неща, обичаят “пакост или лакомство” рядко се е правел по време на Втората световна война. 

 

След като войната приключва, всички компании се активизират и започват дс произвеждат множество сладки неща. Те стартират рекламни кампании, за да разпространят ритуала “пакост или лакомство” и да се уверят, че децата ще се стремят да имат от продуктите им в кофите си за бонбони по време на празника.

 

6. Сега Хелоуин е вторият по големина празник в САЩ. 

 

Той се нарежда на второ място само след Коледа. Потребителите в САЩ са похарчили приблизително 9 милиарда долара за Хелоуин през 2019 г., според Националната федерация за търговия на дребно. Разходите за Хелоуин са намаляли малко през 2020 г., поради пандемията Covid-19, но американците все пак са похарчили общо над 8 милиарда долара или средно по 92 долара на човек. 

 

7. Повечето американци харчат най-много за бонбони

 

Най-голямият разход от тяхна страна, щом става дума за празника, касае сладките неща, като 95 процента от американците харчат поне 10 долара за сладки неща. 

 

75 процента пък харчат пари, за да купуват декорации, а 65 процента си купуват костюми. 

 

Като цяло американците са похарчили средно по 1,048 долара за празнуване на празници през 2019 г.

 

8. Ирландците са въвели традицията с фенери

 

Според легенда, един ирландски мъж на име Стинг Джак е измамил дявола и затова не е бил допуснат до рая или ада - така той започва да прекарва дните си в скитане по земята, носейки фенер. 

 

Оттук е дошло и името „Джак с фенера“. Поради тази леганда, започва традиция да се носят фенери по време на празника Хелоуин. Първите от тях са били издълбани от ряпа, картофи или цвекло. 

 

В крайна сметка, след като Хелоуин става популярен в Америка, хората започват вместо това да използват тикви. 

 

9. В Ирландия има и традиционен хляб за Хелоуин. 

 

Той се нарича се Barmbrack или просто „Brack“ Сладкият хляб обикновено съдържа стафиди, както и има малка играчка или пръстен, скрита в него. 

 

Подобно на класическата торта King за Mardi Gras, традицията гласи, че човекът, който намери скрития предмет, ще има късмет през следващата година. 

 

10. Илинойс произвежда почти пет пъти повече тикви от всеки друг щат. 

 

Ако сте в търсене на тиква, погледнете към този щат. В щата на Линкълн има повече от 15 000 декара, посветени на отглеждането на тикви, според Министерството на земеделието на САЩ. Така всички ферми в Илинойс обикновено отглеждат по повече от 500 милиона паунда тикви годишно.

 

11. Можете да посетите тиквена ферма на Хаваите. 

 

Насочете се към селската ферма Waimanalo в градчето Оаху, за да си вземете тиква, докато сте на островите, независимо дали живеете там или се нуждаете от вкус на есен докато сте на лятна почивка. Фермата първоначално произвежда само диня, но после се насочва и към тиквите 

 

12. Най-бързото издълбаване на тиква е отнело само 16,47 секунди. 

 

Стивън Кларк от Ню Йорк държи този рекорда на Книгата на световните рекорди на Гинес, като го печели през октомври 2013 г..

 

13. В Ню Йорк се прави най-големия парад за Хелоуин. 

 

Всяка година събитието привлича повече от 2 милиона зрители и включва хиляди участници, които се присъединяват по маршрута на парада. 

 

Традицията на парада е започнала по идея на жител на Гринуич Вилидж, който е и кукловод и се казва Ралф Лий. Той просто е искал да покаже куклите си и да зарадва децата си и техните приятели. 

 

Но от местният театър харесват идеята и се присъединяват и разширяват събитието. 

 

Така всяка година оттогава парадът става по-голям, по-креативен и по-артистичен. 

 

14. Принцесите и супергероите са най-популярните детски костюми. Възрастните пък се обличат като вещици най-често, според Националната федерация за търговия на дребно в САЩ. 

 

През 2019 г. най-популярният костюм за кучета е бил на тиква. Най-популярният костюм за котки пък е бил на панда. 

 

15. Град в Канада е забранил на тийнейджърите над 16 години да участват в обичая “пакост или лакомство”.

 

Според CBC всеки над 16-годишна възраст, който бива хванат да събира лакомства в града Батерст ще бъде подложен на до 200 долара глоба.

 

16. Хари Худини умира на Хелоуин през 1926 г. Известният магьосник, илюзионист и развлекател умира по време на празника от перитонит, причинен от проблем с апендикса, според Biography.com. 

 

Някои обаче твърдят, че е бил отровен от група пияни, а други, че негов ученик го е ударил по корема (с негово разрешение), което е причинило проблема му с апендикса. 

 

17. Някои приюти забраняват осиновявания на черна котка около празника Хелоуин.

 

Те се опасяват, че животните са в опасност от това да бъдат осиновени от сатанински култове, които ги искат за нечестиви цели в дните преди Хелоуин. 

 

Въпреки това, някои приюти са тръгнали и в обратна посока и популяризират осиновяванията на черна котка през октомври, използвайки празника, за да  могат да увеличат броя на осиновяванията.

 

18. Кийн, Ню Хемпшир, държи рекорда за най-много фенери от тикви. 

 

През октомври 2013 г. градът счупва рекорда на Гинес с 30 581 запалени тикви, които са разположени из града.

 

19. Думата „вещица“ идва от староанглийската дума wicce, която означава „мъдра жена“.

 

19. Най-тежкият фенер от тиква в света е тежал 2350 паунда.

 

Тиквата е изложена на 47-ото Световно първенство по тикви в Халф Мун Бей, Калифорния, на 12 октомври 2020 г. 

 

И нейният дизайн също не е бил обикновен, а е бил сложен дизайн на тигър.

 

20. В Ирландия, хората празнуват Хелоуин с фойерверки.

 

В Германия пък има традиция хората да крият ножовете си в нощта на Хелоуин. Целта е да се предотврати нападение от връщащите се духове.

 

 21. Американците първо са празнували празника с изпращане на картички за Хелоуин.

 

В началото на 1900 г., преди да бъде изобретен телефонът, картичките за Хелоуин са били почти толкова популярни, колкото и коледните.

 

22. Има причина черният и оранжевият цвят да се свързват с Хелоуин.

 

Оранжевото символизира есента, докато черното е символ на тъмнината и напомня, че Хелоуин някога е бил празник, който се е свързвал с тънката граница между живота и смъртта.

 

23. Тиквите се класифицират като плодове, а не като зеленчуци.

 

Така символът на празника всъщност е плод!
 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!