menu
14 интригуващи факти за Мерилин Монро
14 интригуващи факти за Мерилин Монро
Научете повече за тази икона

Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г.. Ако не беше починала през 1962 г. на 36-годишна възраст, какво ли щеше да прави сега? Щеше ли да продължава да участва във филми? Щеше ли да е станала втори път г-жа? Щеше ли да има добре изградена кариера и спечелен Оскар за себе си? Тези неща остават загадка, подобно на самата Монро.

 

 Но ето някои факти, които знаем, но вие може би още не:

 

1. Първият брак на Норма Джийн Бейкър е бил уреден. 

 

Като дете, Норма Жан Бейкър (първоначално записана в регистрите като Норма Джейн) е била в много различни приемни домове, социални домове и настойничество на различни семейни приятели. 

 

Никога не е познавала баща си, а майка й е била в психиатрично заведение. 

 

46-годишен хлебар е бил отседнал при приятелката на семейството при което е приютена, Грейс Годард, когато те решават да се преместят в Западна Вирджиния и не могат да вземат Бейкър със себе си. Ако не се омъжи, Мерилин е щяла да бъде върната обратно в сиропиталище. Затова семейството се обръща към пекаря и мъ предлагат да сключи брак. 

 

"Мислех, че е ужасно млада", каза той по-късно, но "говорихме и се спогодихме доста добре." Двамата се оженват само 18 дни след като девойката навърва 16 години.

 

 2. Норма Жан Бейкър е кръстена на филмова звезда. 

 

Майката на Норма Жан Бейкър избира името „Норма“ за първо име, на актрисата Норма Талмадж. 

 

3. „Мерилин Монро“ не е бил първият й избор за сценично име. 

 

Ако Норма Жан Бейкър е била изпозлвала първия си избор на сценично име, „Жан Адаир“ щеше да бъде името, с което тя е позната днес. 

 

Според сестрата на Бейкър, оригиналното сценично име на иконата е било просто Норма Джейн, истинското й име. 

 

4. „Монро“ е моминското име на майката на Мерилин Монро. 

 

Бейкър избирс Монро за свое фамилно име, защото това е били моминското име на майка й. 

 

В автобиографията си, Монро казва, че й е било казано, че по някакъв начин е свързана с президента Джеймс Монро, но всъщност никога не са открити доказателства, които да подкрепят това. 

 

Името „Мерилин“ идва от изпълнителен директор на студиото, в което иконата е наета. Той е смятал, че тя прилича на Мерилин Милър, актриса, която е починала на 37-годишна възраст. (Монро е на 36, когато почива, което е странно съвпадение). 

 

5. Когато Гладис Бейкър казва на People, че е майка на Мерилин Монро, никой не й е повярвал. 

 

Гладис, която някога е била филмов оператор в RKO, е била ранно диагностицирана с биполярно разстройство и много години е в психиатрична болница. 

 

Гладис е завела Норма Жан в приемно семейство, когато тя е била само на две седмици, което е довело до престоя и в  редица от домове за сираци и приемни грижи до края на детството си - така че тя не е имала близки отношения с майка си. 

 

Когато Мерилин става известна, Гладис каза на приятели и колеги, че дъщеря й е Мерилин Монро, но те го приемат като една от честите й параноични и шизофренични заблуди.


6. Мерилин Монро често говори за „Мерилин Монро“ в третото лице. 

 

В интервю, актьорът Ели Уолах заявява, че Монро сякаш е завъртявала някакъв вътрешен превключвател, с които е включвала „Мерилин“ и я е изключвала. Той бил на Бродуей с нея една вечер, напълно инкогнито, и както си говорели тя изведнъж се променила, когато е получила внимание от фен. 

 

 Фотографът Сам Шоу също споделя, че често я е чувал да критикува изпълненията на „Мерилин“ във филми или на фотосесии, като прави коментари от рода на: „Тя не би направила това. Мерилин би казала това“ 

 

7. Мерилин Монро е била първият избор на Труман Капоти за Холи Голайтли в “Закуска в Тифани”. 

 

Труман Капоти е искал Монро в главната роля в прочутия филм- и тя дори е изпълнила две сцени в него.

 

 "Тя беше ужасно добра", казва по-късно Капоти. 

 

В крайна сметка, обаче, Мерилин не взима участие, защото нейният личен съветник не смята, че това е типът героиня, който тя трябва да играе. 

 

Така или иначе, интересно е да се отбележи, че Капоти изобщо не е бил развълнуван от избора на студиото на Одри Хепбърн, казвайки: „Paramount не ме послуша по никакъв начин и избра Одри“ 

 

8. Мерилин Монро е мразила да бъде пред камерата. 

 

След като работи с Монро, номинираният за Оскар актьор Дон Мъри е отбелязал, че макар нейният талант да е неоспорим, тя никога не е била напълно спокойна пред камерата. „Тя беше много опитна филмова актриса, но не можеше да забрави многото филмови техники около нея. Постоянно искаше да отиде извън фокус или да бъде извън светлината на прожектора, в сянка “, казва Мъри. „Мисля, че това беше порафи липса на увереност. За някой, когото камерата обичаше, тя все още се ужасяваше да бъде пред камерата 

 

 9. Сиянието на Мерилин Монро не беше съвсем естествено. 

 

Преди да бива нанесен гримът й, Мерилин се мазала със слой от Nivea Creme или вазелин, вярвайки, че това я прави по-сияйна на камерата. Също така, тя постоянно се е опитвала да не е под слънцето. "Въпреки модата в Калифорния, не мисля, че кожата с тен е по-привлекателна ... или по-здрава", казва веднъж Монро. "Аз лично съм против тъмния тен, защото обичам да съм си винаги бледа"

 

10. Мерилин Монро харесва интелигентни мъже. 

 

Бракът на Монро с писателя Артур Милър вероятно показва това, а има още доказателства. 

 

Някога Монро е била съквартирантка с актрисата Шели Уинтерс, която казва, че те двете са направили списък с мъже, с които искат да спят, само за забавление. "Нямаше никой под 50 години на нейния списък", разказва по-късно Уинтърс. "Никога не съм я питала, преди да умре с колко мъже от списъка й е спала, но в него беше и Алберт Айнщайн и след смъртта й забелязах, че на бялото й пиано има негова снимка в сребърна рамка." 

 

11. Къщата на Мерилин Монро е била подслушвана.

 

Единствената къща, която Монро някога е притежавала, се намира в Брентвуд, Калифорния, и е била закупена от женените актьори Майкъл Ървинг и Вероника Хамел в началото на 70-те години, приблизително десетилетие след като Мерилин е починала там.

 

 По време на реконструкция на имота, двойката е открила сложна система за подслушване на телефони, която се е простирала из цялата къща.

 

12. Мерилин Монро е четяла много 

 

Библиотеката на Монро е била изключително впечатляваща. В момента на смъртта си тя е притежавала повече от 400 тома, включително няколко първи издания. 

 

От хилядите снимки, които са били направени на нея, тя особено р е харесвала тези, които я показват как чете. 

 

Когато веднъж режисьор я е намерил да чете Писмата на Рилке до млад поет, той я попита как тя го е избрал "[В] нощите, когато нямам какво друго да направя, отивам в книжарницата в Пиквик на булевард Холивуд", му е казала тя. "И просто отварям книги на случаен принцип - и ако попадна на страница или параграф, който ми харесва, купувам тази книга. Така че снощи купих тази. Това лошо ли е?”

 

 13. Мерилин Монро е имала трудности със запаметяването на сценарии. 

 

“Имаше шега, че тя не можеше да запомни и две изречения“, казва Дон Мъри, актьор, който си партнира с Монро във филм през 1956 г. 

 

Въпреки че някои с го смятали за липса на професионализъм, други - включително Мъри - са вярвали, че това се дължи на много нерви. 

 

14. Гардеробът на Мерилин Монро струва цяло състояние. 

 

Тази година Ким Кардашиан носи рокля на Мерилин за 4,6 милиона долара, която Монро е носила, когато пее „Честит рожден ден“ на президента през 1962 г.

 

Тази рокля държи световния рекорд за най-скъпото облекло, продавано някога. 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!