menu
10 ползи и съвети за джогинга, които трябва да знаете
10 ползи и съвети за джогинга, които трябва да знаете
Препоръчваме ви да започнете да правите джогинг, за да се насочите към по-здравословен начин на живот.

В днешно време сме заливани от всякакви нови фитнес трендове и тренировки. 

 

Всяка от тях твърди, че е най-доброто средство за постигането на добро здраве и хубаво тяло. 

 

Може да бъде много объркващо и много да се мъчите да изберете какво е най-подходящо за вас 

 

Но може би е добре да заложите на нещо традиционно- джогингът. Той е перфектна тренировка, която е показвала много добри резултати в дългосрочен план. Той не само издържа теста на времето, но и е бърз и лесен начин за тренировка. Затова и в тази статия ще го разгледаме. 

 

Какво точно е джогингът? 

Джогингът е форма на продължително бягане, което има постоянно бавно темпо. 

 

Той е много по-бавен от спринтирането, но е по-бърз от ходенето. 

 

Основна цел в джогинга е да се поддържа еднакво темпото, без да се причинява много напрежение на тялото. Така той изморява тялото по-малко, консумира по-малко енергия и по този начин може да се извършва за по-дълго време, в сравнение с по-интензивни тренировки. 

 

Джогингът е най-подходящ за хора, които не са на строги фитнес режими. Той се използва широко от хората за загрявка на тялото преди тренировки или по-дълги и бързи бягания. 

 

Хората, които се подготвят за маратони, правят джогинг, за да си изградят по-добра издръжливост и да подготвят тялото си за състезанието. 

 

Макар и главните причини, поради които джогингът е добър за вас, са това, че предоставя добра цялостна тренировка на тялото и че може да служи за подготовка на тялото за интензивна тренировка или други физически дейности, може би ще се изненадате да узнаете, че джогингът прави много повече за вашето тяло. 

 

Той помага на човек да си изгради по-добра издръжливост на тялото, без да е твърде тежка вид тренировка. Укрепва мускулите и костите, а също така поддържа сърцето и ума здрави. 

 

Нека разгледаме дългият списък на ползите за здравето от джогинга

 

1. Джогингът помага при отслабване 

 

Само половин час джогинг изгаря около 300 калории. 

 

Джогингът също така засилва метаболизма и е по-ефективен за горене на калории от обикновено ходене. 

 

Здравословна диета, заедно с редовното правене на джогинг, може да ви помогне да разтопите допълнителните сантиметри на талията ви, които винаги сте искали да изчезнат. 

 

Джогингът не само ще допринесе за изгарянето на мазнините ви, но и ще ви помогне да поддържате теглото си след това. 

 

2. Подобрява силата на костите 

 

Други предимство на джогинга е, че поддържа здравето на костите. Когато започнете да бягате, костите изпитват известно количество натоварване. 

 

Когато се извършва преди бягане, джогингът подготвя костите да понесат този допълнителен стрес.

 

Джогингът също така цялостно укрепва костите и предотвратява появата на различни травми и нараняванията на костите. 

 

Той също и подобрява плътността на костите и по този начин предпазва от проблеми като остеопороза, остеоартрит и ревматоиден артрит. 

 

Освен това прави костите на тазобедрената става и гръбначния стълб по-силни, което допринася за стойката ви. 

 

3. Развива много мускули

 

Като цяло, джогингът помага на тялото ви да стане по-тонизирано, стегнато и добре изглеждащо. 

 

Той има и влияние върху вашите мускули на краката и безспорно ги развива. Също така, той има много благоприятно роля върху тазобедрените ви стави, телето, глутеалните мускули и още множество други мускули, сухожилия и стави. 

 

4. Поддържа ума здрав

 

Джогинг има добра роля за подобряване на психичното здраве на човека. Когато бягате, тялото ви отделя хормони, наречени ендорфини, които ви помагат да повдигнете духа си и ви карат да се чувствате по-позитивно за себе си. 

 

Поради това, често може да се чувствате много по-спокойни и жизнени след като дте правили джогинг. 

 

5. Добър e за вашето сърце

 

Джогингът е тренировка, която е много добра за вашата сърдечно-съдова система, и има позитивно влияние върху здравето на сърцето ви. 

 

Той ви помага да предотвратите сърдечни проблеми и болести.

 

Също така, по време на джогинг кръвта в тялото се изпомпва по-бързо към сърцето и по този начин се поддържа по-ниско кръвното налягане.

 

Благодарение на джогинга, нивата на холестерола и глюкозата в тялото ви също може да са под по-добър контрол.

 

6. Има добро влияние и за дихателната ви система 

 

Като всяка друга аеробна тренировка, джогингът повишава капацитета на белите ви дробове и укрепва мускулите на дихателната ви система. 

 

Така чрез него белите ви дробове приемат повече кислород и по-ефективно отстраняват въглеродния диоксид. По този начин джогингът подобрява дихателната ви система. 

 

7. Предотвратява инфекции и заразни болести

 

Тъй като джогингът стимулира производството на лимфоцити и макрофаги, които се борят с инфекциите в организма, той помага в борбата с вирусни инфекции като грипа и обикновената настинка, а също и с някои бактериални инфекции. 

 

8. Намалява стреса

 

Джогингът помага за успокояване и прочистване на съзнанието. Той намалява стреса и напрежението и също така изчиства ума от ненужни мисли.

 

Така джогингът има положително въздействие върху психиката на хората и често прави техните нагласи към живота по-позитивни. 

 

9. Джогингът помога срещу стареенето 

 

Джогингът има и позитивни ползи и за кожата ви, защото допринася до това кожата ви да получава повече кислород и кръв.

 

Така благодарение на него може да изглеждате по-свежи и младолики. 

 

 10. Стимулира имунната система

 

Джогингът насърчава не само физическото, и психическото благосъстояние. Той също така намалява умората, засилва производството на бели кръвни клетки в тялото и засилва и изгражда вашия имунитет. 

 

Както можете да видите, ползите от джогинга са много и той може да ви помогне да увеличите и подобрите живота си. Но за да може джогингът да е възможно най-полезен за здравето ви, трябва да го правите правилно. 

 

Ето някои съвети, които да следвате по време на джогинг: 

 

Консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете с джогинга за първи път, особено ако не сте тренирали в близкото минало, сте на възраст над 40 години, страдате от хронично заболяване или сте с наднормено тегло. 

 

Загряването преди и разтягането след джогинга също трябва да са задължителни. Загряването подготвя тялото ви за джогинг, а разтяганията след джогинг са важни, за да избегнете мускулна треска. Почивката също е жизненоважна. Уверете се, че тялото ви получава поне два дни почивка на седмица. Джогингът може и да не е толкова натоварващ за тялото, колкото по-бързото бягане, но със сигурност е с по-висока интензивност от ходенето. Не трябва да се пренатоварвате и преуморявате със сигурност. На тялото ви трябва да се даде достатъчно почивка, за да се възстанови. В противен случай може да имате проблеми със ставите и мускулите ви, да изпитате прекомерна умора или дори депресия. 

 

Винаги започвайте вашия джогинг бавно, най-добре с ходене. След като влезете в ритъм, можете да започнете бавното бягане.

 

На начинаещите в джогинга може да се наложи да редуват ходене и джогинг за известно време. 

 

След като тялото ви свикне с редовния джогинг, можете постепенно да увеличите продължителността на вашите сесии на джогинг. 

 

Винаги носете бутилка с вода със себе си, за да може да останете хидратирани. Увеличете приема си на течности преди и след джогинг. Яжте здравословна и балансирана диета, като никога не ядете непосредствено преди или след джогинг.

 

Избягвайте много твърди или меки повърхности като асфалт или пясък. Най-добре е да бягате върху тревисти зони, които са сравнително рани. Също така, можете да правите джогинг върху бягащата пътека във фитнеса. 

 

Облечете се подходящо, най-добре в памучни дрехи, които не са прекалено тесни. Носете и подходящо обувки, които не трябва да бъдат прекалено стегнати. Избягвайте да носите стари и неудобни маратонки. 

 

Избягвайте натоварените пътища, тъй като при джогинг по тях рискувате да дишате замърсен въздух. 

 

Носете мобилния си телефон със себе си. Информирайте член на семейството ви или ваш приятел, преди да отидете на джогинг. Също така, кажете им къде възнамерявате да отидете и кога ще се върнете. 

 

Не пускайте много силна музика на слушалките си и бъдете нащрек за коли. 

 

Често задаван въпрос е дали е по-добре ли е да се бяга сутрин или вечер. Препоръчва се човек да не прави джогинг много рано сутрин. Това е така, защото телесната температура е по-ниска и функциите на тялото не са започнали напълно по това време. Джогингът вечер е далеч по-полезен и подходящ за тялото. По това време функцията на белите дробове е по-добра и мускулите са по-добре раздвижени. Телесната температура също е по-висока вечер, което прави бягането по-лесно. Въпреки че може да не е възможно всеки да отдели достатъчно време за джогинг през деня си, все пак е по-добре е да го правите, колкото и рядко да ви е възможно, отколкото изобщо да не го. 

 

С толкова много ползи за вас, джогингът изглежда като много ефективен и ползотворен избор на тренировка. Затова ви препоръчваме да започнете да го правите, за да се насочите към по-здравословен и полезен начин на живот. 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!