menu
Петролът и развитието на цивилизацията
Петролът и развитието на цивилизацията
Един от най-противоречивите продукти, без който днешният свят нямаше да бъде същия.

Петролът и развитието на цивилизацията

Петролът и останалите изкопаеми или фосилни горива – въглища и природен газ, са основната причина за глобалното затопляне, а и за част от замърсяването. Но петролът е сред причините за бурното развитие на индустрията през 20 век, на него дължим и съществуването на пластмасата и въпреки усилията на глобалното общество, петролните продукти все още са основен източник на енергия.

Откъде идва петролът

Петролът се образува преди милиони години, от мъртви организми. При подходящи условия, седименти покриват останките от организмите и под влияние на топлина и високо налагане, те постепенно се превръщат в петрол. Суровият петрол е тъмна течност, която съдържа предимно въглерод – основен градивен елемент на живота, но и други вещества, които позволяват да се разделя на фракции и да се рафинира, тоест да се усвоява на части.

Първи стъпки

Първи сведения за петролни залежи има от преди повече от 2000 години, но едва в средата на 19 век започва изследването и употребата на петрола в широк мащаб. Първият петролен кладенец е официално открит в Пенсилвания през 1859 г. През този период хората вече познавали добре въглищата – подобно изкопаемо гориво, с по-ниска ефективност и по-малко енергия. Откривайки петрола, предприемачи и изследователи бързо разбрали, че той може да се рафинира и от него да се произвеждат керосин, бензин и други, познати и днес горива, както и много други полезни неща.

Бурно развитие

Разработването на петролни находища бързо се превръща в изключително печеливша индустрия, с хиляди регистрирани в САЩ компании. Скоро се установяват находища и в Саудитска Арабия и на други места по света. В началото на 20 век, двигателят с вътрешно горене създава революция в автомобилната индустрия, разработени са различни пластмаси, които променят изцяло бита и производствата; от петрол се произвеждат различни продукти, нужни за химическата промишленост. В средата на 20 век ролята на петрола за съвременната цивилизацията е утвърдена и петролът е наречен „черно злато“.

Петролни разливи

Животът без петрол днес е немислим, а извличането и рафинирането му е индустрия за трилиони долари. Но петролът, макар и с органичен произход, е токсичен за живите организми и разливите му, особено ако са в океана, причиняват необратими щети на екосистемата. Такива са аварията с Екзон Валдез от 1989 г. , когато в океана се изливат хиляди тонове петрол, аварията на Дийп Уотър Хорайзън от 2010г. и множество други. В последните десетилетия разливи се случват все по-рядко, но все пак са изключително опасни за екосистемите, защото директно унищожават организми и трудно се почистват.

Климатични промени

Петролът, колкото и да е допринесъл за развитието ни, съдържа въглерод, който бива освободен в атмосферата при изгарянето на петролни продукти под формата на въглеродният диоксид. Милиони години, хиляди организми са усвоявали въглерод, намалявайки количеството му в атмосферата, а с изгарянето на фосилни горива, ние го връщаме там. Това допринася за затоплянето на климата и е основният двигател на климатичните изменения.

Заплахите за живота, свързани с петрола и петролните продукти не могат да бъдат игнорирани, но не можем и да отречем ролята му за развитието на цивилизацията. Петролът е невъзобновяем ресурс и макар да имаме достатъчно останали залежи, ролята му като основен източник на енергия ще намалява все повече, защото цивилизацията ни ще премине към по-устойчиви варианти. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

okoseve
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много сперма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами:-- https://itsssl.com/biox

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg