menu
Защо е полезно да сме честни
Защо е полезно да сме честни
Вие никога не лъжете, нали?

Защо е полезно да сме честни

Нека си го признаем: всички лъжем. Може де е рядко, за нещо малко, може да е „бяла“ лъжа, но го правим. Е, разбира се всички се смятаме за честни хора въпреки това, а и ако никой не е пострадал, няма чак толкова голямо значение, нали? Освен ако не ни хванат. Тогава и най-мъничката лъжа може да разруши репутацията ни и да ни причини куп неприятни емоции, които ще избегнем като…не лъжем.

А защо лъжем

Според психолозите, има само една причина да лъжем – за да се предпазим.

За да предпазим себе си от болезнени последици или срам.

За да предпазим интересите си – да получим каквото искаме.

За да предпазим имиджа си – да се покажем като такива, каквито желаем да ни приемат.

За да предпазим ресурсите си – ако не искаме да харчим излишни пари, лъжем приятелите си, че не ни се излиза.

За да предпазим близките си – лъжем ги, защото от истината ще ги заболи. Според изследванията, децата лъжат родителите, защото смятат, че родителите им ще са по-доволни да чуят каквото искат. Ако разкриете лъжите на детето си, е по-вероятно то да измисли по-добри начини да ви лъже, отколкото да спре.

„Бялата“ лъжа

Може би единствената лъжа, за която всички сме единодушни, че е „правилна“, е когато излъжем близките си, с цел да не ги разочароваме или нараняваме. Най-често лъжем партньорите си, че изглеждат добре, облечени в нещо или пък с определена прическа; че не са надебелели или, че всъщност им отива да са плешиви. И знаем много добре целта на тази лъжа – истината ще ги нарани и ще ги направи нещастни, а кой иска да причини страдание на най-любимите си хора?

Перспектива

Но ако изричаме бели лъжи, за да предпазим близките си, не означава ли това, че ги „предпазваме“ от осъзнаване на проблема? Ако партньорът ви се притеснява, че е плешив, вместо да го лъжете, че му отива, не е ли по-добре да му помогнете да приеме себе си като сте тактични, но честни? Ако приятелката ви е надебеляла и се притеснява от това, не е ли по-добре да ѝ помогнете да намери решение на проблема, вместо да я лъжете, че няма проблем?

Основната причина да сме честни

Ако погледнем по-далеч, има една особено важна причина да бъдем честни: по този начин ще стимулираме себе си да бъдем наистина такива, каквито се представяме чрез лъжите си. Всеки път когато ни се „налага“ да излъжем, за да предпазим нещо – интереси, имидж, ресурси, това разкрива конкретен дефицит, който можем да променим само ако бъдем честни, първо пред себе си.

Дребните, незначителни лъжи сами по себе си не са нищо лошо, но безкомпромисната честност ще ни помогне да се превърнем в това, което си представяме, че сме. Ако изградим репутация на човек, който винаги казва истината, ще създаваме по-здрави връзки с хората около нас, защото те ще знаят, че винаги могат да разчитат на нас да бъдем честни в оценката или мнението си.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!