menu
Отровителите и техните отрови
Отровителите и техните отрови
Някои хора не се спират пред нищо.

Отровителите и техните отрови

Използването на отрова за решение на проблемите е известно още от древността. В някои периоди това се смятало за оръжие на страхливите, защото не изисква пряк контакт с жертвата, а и преди няколко века откриването на отровата било много трудно и често на отровителите им се разминавало правосъдието. Днес вече имаме методи, с които можем безпогрешно да разпознаем много от „класическите“ видове отрови, но въпреки това хората продължават да ги ползват. Ето няколко случая.

Цианид

Това е отрова, която пречи на кислорода да навлиза в клетките. Пострадалият изпитва замаяност, затруднено дишане и гърчове.

През 2014 г. съдът в Пенсилвания осъжда доктор Робърт Феранте на доживотен затвор за отравянето на жена си, изследовател в областта на неврологията. Той се сдобил с отровата заради собствените си изследвания, а мотивът му бил свързан с желанието на жена му да се разведе.

През 2012 г., ден след като си взима чека за 400 хиляди долара печалба от лотарията, жителят на Чикаго, Уро Кан е намерен мъртъв. Първоначално се смята, че е починал от естествена смърт, но впоследствие в тялото му е открит цианид. Подозренията падат върху жена му, която веднага се опитва да осребри чека. До момента случаят е неразрешен.

Арсен

Това е отрова, която пречи на клетките да синтезират енергия и в резултат те се самоубиват. Симптомите са повръщане, коремни болки и диария.

През април 2016 г. 16 членове на Евангелистката църква в щата Мейн се почувствали много зле след службата. Един от тях починал, а останалите били приети в болница. Оказало се, че всички те са пили специално кафе, приготвено в урна. Пет дни след това, друг член на църквата се самоубил и оставил бележка, в която признавал за отравянето.

Антифриз

Съединението етилен гликол, основна съставка в антифриза, предизвика бъбречна недостатъчност и необратимо увреждане на бъбреците, последвано от смърт в много кратък период. Симптомите са замайване, повръщане, главоболие.

През 2008 г., Джеймс Коун, радиоводещ, е осъден за убийството на жена си. Мотивът бил пари, както в повечето случаи. Оказало се, че той имал сериозни дългове, а жена му – застраховка живот. Решението било да ѝ сипе антифриз в безалкохолното.

Подобна била и мотивацията на Анджелина Родригес, която била осъдена през 2000 г. за отравянето на съпруга си. Тя направила три опита, първо с олеандър, отровно растение, после с въглероден оксид, но „успехът“ дошъл след като сипала антифриз в питието му.

Рицин

Рицинът се извлича от семената на едноименното растение и е силно токсичен. Причинява спиране на синтеза на протеини в клетката, което е нейна основна функция. Симптомите засягат всички органи и включват възпаления, вътрешни кръвоизливи, главоболие, повръщане, замайване.

Георги Марков, български дисидент и журналист, се смята, че е бил убит с острие, носено в чадър и намазано с рицин. Това се случило през 1978 г. в Лондон, но и до днес остава неразкрита мистерия.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!