menu
Някои неща за Испания, които може би не знаете
Някои неща за Испания, които може би не знаете
Били ли сте в Испания?

​​​​​Испания е прекрасна страна, която има какво да предложи на всеки нейн посетител. 

 

 Не напразно е третата страна в света, по най-висок брой туристи, след Франция и САЩ.  

 

Ето защо днес искаме да ви разкажем някои забавни неща за Испания, които може би досега не сте знаели.  

 

 Центърът на Испания- Мадрид

 

 Първият от нашите забавни факти за Испания е, че Мадрид не само е столицата на Испания. Той е и географският център на страната. В центъра на Мадрид можете да намерите Пуерта дел Сол ("Вратата на слънцето"), която е центърът на страната и испанската пътна система.

 

 Първият съвременен роман е испански

 

Първият „модерен“ роман, който е и книгата, преведена на най-много езици след Библията, и тази, която носи титлата за най-добрата книга в историята, е написана от испанец, Мигел де Сервантес.  Това е "Дон Кихот" и тази книга е написана през 1605 г.

 

 Около 406 милиона души в света говорят испански.

 

Друг забавен факт е, че испанския е вторият най-говорен език в света след английския.  Испанският произтичаа от Испания, но днес се говори в целия южноамерикански континент и на някои места в Африка и Азия.

 

 В Испания се говорят различни езици.

 

Въпреки че испанският е езикът, който се говори от най-голямото мнозинство хора в Испания, страната има и още 4 официални езика.  Те са каталонски, баски, галисийски и арански.  

 

Също така, има и други езици, които макар и да не са официални, то се говорят от много хора. Такива са астур-леонския и арагонския (aragonés, в Арагон) език.​ 

 

 Най-високата испанска планина не е в Испания.

 

 Най-високият връх в Испания, Тейде, всъщност е на остров Тенерифе. 

 

 Е, това все пак е територия на Испания, но не е на Иберийския полуостров.  

 

Връх Тейде е 3718 метра. Той се намира на Канарските острови и е активен вулкан.  Вследствие на изригванията му, плажовете на остров Тенерифе са с черен пясък вместо с бял.

 

 Испания е третата по страна по най-много обекти на ЮНЕСКО за световно наследство

 

 Друг забавен факт за Испания е, че там има 44 обекта на ЮНЕСКО за световно наследство. Само Италия и Китай имат повече. 

 

Вероятно най-известният обект на световното наследство на ЮНЕСКО е катедралата Саграда Фамилия в Барселона.  Тази сграда е започната да се строи през 1882 г. и се смята, че ще бъде завършена през 2026 г.

 

 ‘Сикстинската капела’ от праисторията е в Испания

 

 Близо до Сантандер се намира пещерата Алтамира.  В тази пещера са открити много праисторически рисунки с много разнообразна форма и значение.  

 

Тази пещера в Ислания е толкова впечатляваща и от голямо историческо значение, че някои хора са започнали да я наричат ‘​​Сикстинската капела на праисторията’

 

 Ядем шоколад (и много други неща) благодарение на испанците

 

 Друг факт за Испания е, че благодарение на колониите, които испанците основават на американския континент и тяхната връзка със Северна Африка, днес всички можем да се наслаждаваме на много продукти като портокали, авокадо, какао, картофи или захар.  

 

Европейците не са знаели за нито едно от тези неща до петнадесети век.

 

 Коледа е много специална в Испания

 

 Испанците празнуват Коледа, Нова година, а също и празника на Тримата мъдреци през зимните празници. За Тримата мъдреци, се смята, че раздават подаръци на испанските деца по време на вечерта на 5 януари.

 

Като цяли, празничното време от годината е много специално и испанците го изживяват много бурно. 

 

Друг факт за Испания е, че традиционно се ядат дванадесет грозда наведнъж, за да се посрещне новата година.  По-трудно е, отколкото изглежда, но испанците се кълнат, че носи късмет за останалата част от годината.

 

 Испанците са склонни да говорят високо

 

Можете лесно да забележите испанците навсякъде, защото те са тези, които говорят с най-висок глас.  Това е част от испанския характер и е нещо, което допринася за създаването на специална атмосфера, когато сте в Испания.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!