menu
Най-странните коледни традиции
Най-странните коледни традиции
Дядо Коледа, който се вмъква през комина и носи подаръци е само една от коледните традиции по света.

Най-странните коледни традиции

Легендата за Дядо Коледа или добрият старец, който по Коледа разнася подаръци на послушните деца е сравнително скорошна, тъй като за образа на стареца допринасят няколко рекламни кампании на Кока-Kола. Но Коледа се празнува по цял свят, на някои места много преди християнската религия да установи, че краят на годината съвпада с Рождество Христово. Смесени с раждането на сина на Бог, някои от традициите изглеждат меко казано странни.

Крампус

Ако се притеснявате от „класическата“ идея, че добрите деца получават подарък, а лошите –  буца въглища, нека ви успокоя: в Австрия съществото, което отговаря за наказанията на лошите деца се казва Крампус и е рогат демон, който се отнася строго с непослушните. В седмиците преди Коледа местните се преобличат като демони и от името на Крампус обикалят улиците и напомнят на децата какво ще им се случи, ако не слушат.

Изгаряне на дявола

В Гватемала се смята, че злото се крие в тъмните прашни ъгълчета на къщата, така че в седмицата преди Коледа местните полагат много усилия да изчистят къщите си. Те натрупват боклука на голяма купчина в двора, слагат отгоре фигурка, представяща дявола и изгарят купчината. Това символизира скъсването с всичко лошо от предходната година и започване на чисто.

Да почетем починалите

По време на традиционните коледни фестивали, в Португалия семействата слагат допълнителни столове, прибори и храна на масата за техните близки, които вече не са сред тях. Счита се, че „приобщаването“ на починалите към празника ще донесе благоденствие на дома.

Вещицата, която търси деца

В някои част на Италия се разказва историята за една вещица, която била поканена да присъства на раждането на Христос, обаче не отишла. От тогава насам, около края на годината тя обикаля на метлата си и търси добри деца, на които да раздаде подаръци, а възрастните ѝ оставят вино, да се почерпи.

Паяк-естет

В Украйна традиционната украса включва паяжина и изкуствен паяк. Според легендата, една жена била много бедна и нямала пари да си украси елхата. Когато се събудила на Коледа, паяците били „декорирали“ елхата ѝ с паяжини, а слънцето, блестейки по тях, ги превърнало в чудесна сребристо-златна украса.

Песни с безсмъртния кон

Уелските традиции са древни и странни, без съмнение. В Южен Уелс покрай Коледа обличат една пръчка с бял чаршаф, добавят череп от кон и с този символ обикалят кварталите и пеят песни за здраве, мъдрост и дълголетие. От домакините се очаква да почерпят и да се включат в пеенето.

КFC като коледна традиция

В Япония Коледа не е особено популярна. През 70-те годи на 20 век, веригата КFC прави рекламна кампания по темата, в резултат на което днес в Япония е традиция на коледния ден да се ядат пилешки специалитети в КFC.

Повечето коледни традиции започват преди стотици, дори хиляди години и претърпяват множество изменения. Макар днес вече да следим Дядо Коледа с мобилно приложение, а повечето поверия свързани с края на годината да са за забавление, все пак е ценно да знаем, че някога те са били неразделна част от културата на предците ни.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Emil.B
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.
https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg