menu
Митове за ваксините
Митове за ваксините
Въпреки че са едно от най-успешните ни оръжия срещу различни болести, за много хора те са опасни.

Митове за ваксините

Стремежът на човечеството да открие лек за болестите ни съпътства през цялата история. Още от древни времена хората са търсели подкрепата на боговете в битката с болестите и са се опитвали по всякакви начини да опознат причинителите, за да ги премахнат. Днес знаем, че дори да познаваме до съвършенство дадено заболяване, е много трудно да го премахнем напълно. Част от причината се корени в самото заболяване. Патогенните микроорганизми – бактерии и вируси – са еволюирали заедно с нас и са се приспособили към начините ни за защита. Но през 19 и особено 20 век, научната революция и подобрението на технологията са ни дали едно много мощно оръжие срещу такива заболявания: ваксините. Те са оригинален и дори очевиден начин за „тренировка“ на имунната система, така че тя сама да може да се пребори с патогена, но много хора дори и днес изпитват страх от тях. Митовете за опасността на ваксините са резултат най-вече от липса на достоверна информация. Ето основните.

Съдържат опасни субстанции

Макар това да е било вярно за първите изобретени ваксини, днес всяко вещество, което се включва в състава на дадена ваксина се тества и анализира внимателно, за да е сигурно, че няма да навреди. Всички съставки на ваксините са доказано безопасни, като разбира се малък брой хора могат да проявят алергична реакция, но това е по-скоро изключение.

Причиняват аутизъм

За сега няма никакви доказателства за връзка между аутизма и ваксините. Тази заблуда е резултат от погрешни заключения и добра реклама. Макар този страх да е напълно неоснователен, той съществува и за много родители „рискът“ не си струва. Можем да преодолеем този ирационален страх, като научим повече за аутистичния спектър, а и за самите ваксини.

Могат да те заразят

Първите ваксини са съдържали „омаломощени“ вирусни частици. Те са създадени от жизнени такива и в някои случаи наистина са причинили заразяване, защото не са били добре обработени. Това обаче нито е валидно за всички ваксини, нито е възможно да се случи днес. Технологията се е подобрила значително, а новите методи за създаване на ваксини и тестването им за безопасност изключват напълно подобна възможност.

Отслабват имунната система

За много хора използването на „изкуствени“ вещества ще повлияе негативно на естествената способност на тялото да се бори с патогени. Всъщност е точно обратното – ваксинните предоставят уникална „тренировка“ на имунната система, като я запознават с част от патоген, който обаче не може да ни зарази. Имунната система има способност да запази тази информация и когато в бъдеше се срещнем с истинския патоген, тя ще има вече „запис“ какво представлява и ще може много бързо да се пребори с него.

Доказателствата за безопасността и ефективността на ваксините са безспорни, а регулациите за прилагането им са строги. Благодарение на тях много смъртоносни в миналото заболявания вече са просто досадни. Страховете на хората обаче не са съвсем неоправдани – историята помни случаи на грешки в методите на изработка и прилагане на ваксини, но както с всичко друго, сме си взели поука и днес прилагаме най-добрите практики, за да гарантираме безопасността им.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!