menu
Какво знаем за слънчевата алергия
Какво знаем за слънчевата алергия
Случвало ли ви се е да получите обрив от слънцето?

Какво знаем за слънчевата алергия

В разгара на лятото повечето от нас с удоволствие прекарват време на плажа и се наслаждават на прохладата на басейни, море или друг водоизточник. Освен че слънцето може да бъде опасно, ако прекалим с него или не ползваме кремове със слънцезащитен фактор, то може да причини и досадна слънчева алергия. Какви са предпоставките за това и какво можем да направим?

Видове слънчева алергия

Слънчевата алергия може да бъде няколко типа, които се различават по вида обрив и продължителността му. Това не е автоимунно заболяване, а спада към алергиите поради спецификата на имунната реакция. В общия случай, слънчевата алергия се проявява скоро след излагане на слънце като сърбящ или болезнен обрив, мехури или кожни лезии, които могат да засегнат и части от кожата, които не са били изложени на слънце. Обривите и дискомфорта изчезват до някоко дни след като приключи излагането. Хората със светла кожа страдат от такава алергия най-често, а най-разпространеният тип се проявява спорадично, обикновено в началото на лятото.

Предизвикана от слънцето уртикария е по-рядък тип, поради необичайна имунна реакция на слънцето с неизвестна причина, но отшумява по-бързо.

Ако приемате някои медикаменти, те могат да си взаимодействат със слънцето и да получите обрив, като след спирането на приема, вече няма да страдате от това състояние. 

Последният тип е генетично обусловена непоносимост към слънцето, която се запазва през целия живот.

Причини и лечение

Причинните за възникването на слънчева алергия не са напълно известни, а състоянието във всичките му типове се характеризира със свръхчувствителност към слънчеви лъчи. Подобно на другите алергии, и при слънчевата се наблюдава реакция на имунната система както при възпаление и в тялото се отделят хистамини.

На по-висок риск са изложени хората, които имат близки с това състояние, страдат от други кожни заболявания, както и хората с по-светла кожа или живеещите в северните части на света.

Слънчевата алергия не може да се излекува, но ако не се излагате на слънце, обривът ще отмине до няколко дни. В някои случаи се прилага и постепенно излагане на слънце, за да свикне тялото, а носенето на покриващи дрехи и избягването на излизане в следобедните часове помагат да се намали ефекта.

Слънчевата алергия е неприятно състояние, което ще предизвика негативни емоции и ще провали почивката ни, дори да го очакваме. Тя може да се прояви внезапно и е особено досадна, ако досега не ви е случвало.

Ако започнете да забелязвате обрив и раздразнена зачервена кожа с пъпки или мехури след излагане на слънце, се касае за твоя състояние.

Превенция

Слънчевата алергия може да промени живота ни, заради предизвикателството да не се показваме на слънце, но за съжаление това е основният начин, по който можем да се справим с нея.

Превенцията включва и стриктно ползване на слънцезащитни продукти винаги, когато сме навън.

Слънчевата алергия може да се прояви интензивно или по-леко, а в зависимост от типа, е възможно и да не се проявява винаги. Ако страдате от такова състояние, е добра идея да потърсите специалист, за да сте наясно с вариантите и да планирате по-добре ваканцията си, а и да направите необходимите промени в живота си, за да я избегнете.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!