menu
Как котките „опитомяват“ хората
Как котките „опитомяват“ хората
Ако нямате котка, вероятно познавате поне един човек, който има и още по-вероятно се чудите защо „стопаните“ на котки често угаждат на любимците си повече, от необходимото.

Как котките „опитомяват“ хората

Те са мили, симпатични, игриви и самостоятелни; те са чаровни, но и капризни. Техните стопани ги обожават, готови са да стават всяка сутрин в 5, за да сервират любимата им храна и с удоволствие почистват тоалетната им след всяко ползване. Да, става дума за котките и ако у вас не живее котка, най-вероятно се чудите защо някои хора сме готови да се разделим със собствения си комфорт, само за да щастливи любимците ни. Това разбира се е валидно за повечето хора които имат домашни любимци, но котките са малко по-различни.

Съжителство с хората

Дълго време се смяташе, че котките са опитомени в древен Египет, преди окол 3600 години. Вече знаем, че котките съпътстват човешкото общество от над 10 хиляди години. Опитомяването им отнема много хилядолетия, защото хората не се опитват да селектират котките по някакви техни качества, както да речем, правят с кучетата. Активна селекция започва едва в Египет, където почитта към котките стига до там, че забраняват изнасянето на местните породи. Забрана, която не е сработила, разбира се. Днес имаме 60 породи, а по света мъркат над 600 милиона котки и котараци, които се различават главно по козината и „десена“ си.

Ползата от котките

Всички животни, които човекът опитомява допринасят с нещо за оцеляването на обществото. Коне, магарета, крави се използват като работни животни; кози, овце, кокошки, прасета служат за храна; кучетата са за охрана или за да теглят товари в недостъпни за конете райони. Котките нямат нито едно от тези качества, а на всичкото отгоре и не могат да се дресират успешно. Дали няма да се окаже, че котките са „опитомили“ нас, а не обратното?

Хитруши

Котките са хищници, които рядко могат да ядат друга храна освен месо. А то се намира трудно в природата и трябва да се улови. Още преди 10 хиляди години, дивите котки, от които произлизат повечето домашни днес, открили, че около човешките селища могат да си намерят безплатни останки от месо, както и много лесно достъпна плячка – гризачите, които също следват хората. Хората пък нямали нищо против котките да го отърват от гризачите, като в замяна дори били склонни да споделят собствената си храна. А ако котките били приятелски настроени и очаровали хората, можели дори да получат подслон.

Всичко това продължило хилядолетия. Въпреки многото породисти котки, които днес имат една единствена работа – да са красиви, те все още са изкусни ловци и се справят отлично на свобода. Но те са изработили поведение и звуци, с които предизвикат инстинктите ни за защита и грижа, а единствата полза от тях е емоционална – котките ни радват със самото си присъствие.

Дали вашата котка ви обича наистина, или просто обича, че ѝ давате храна? По-вероятно е да ви обича, защото ѝ давате храна, но точно в това се корени истинската причина за съжителството ни през хилядолетията – котките имат полза от нас, а в замяна ние получаваме емоция, която никое друго животно не може да ни даде.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!