menu
Как ИИ подобрява здравеопазването
Как ИИ подобрява здравеопазването
Директните ползи от ИИ са по-близо отколкото смятаме.

Как ИИ подобрява здравеопазването

Системите, наречени „Изкуствен интелект“ нашумяха с езиковите модели, които могат да изпълняват разнообразни задачи. В различни области от науката и обществото обаче, ИИ навлиза от години и дори вече се срещаме с ползата от него. В следващото десетилетие се очаква ИИ да превземе още повече от живота ни и да открием нови приложения на невероятните му възможности, досега непознати на цивилизацията. Ето три начина, по които ИИ подобрява здравеопазването в световен мащаб.

Повишава ефективността

В редица важни изледвания от областта на медицината и здравеопазването се налага събирането и използването на огромни обеми данни. ИИ помага при анализа на тези данни като не само съкращава времето, а и допринася за максималната обективност на информацията. ИИ се използва и за събиране на данни, които после участват в диагностиката на заболявания или оценката на риска при различни процедури. ИИ помага за подобряване организацията на спешната помощ в големи градове, както и в процеса на оценка на най-неотложните пациенти.  

Понижава цената

ИИ е успешен инструмент и в новите проучвания. След като бъде трениран да открива определени свойства, ИИ може да намери потенциално полезни вещества само като преглежда бази данни. Това спестява значителна част от ресурсите и прави възможно едновременното изследване на множество различни молекули за кратък период – нещо, невъзможно досега. ИИ успешно се използва в проучвания в областта на генетиката, доскоро скъпи и времеемки. В бъдеще вероятно ИИ ще има и по-голяма роля при създаването на иновативни индивидуални терапии за различни заболявания.

Подобрява средата

Най-голямата сила на ИИ е способността да обработва обеми с данни, в зависимост от нуждите ни и да намира полезни модели в тях. В случаите на тежки заболявания като рак, различни зависимости, психични състояние, ИИ успява да анализира разнообразната информация и чрез това да подобри и индивидуализира терапията, така че да е най-ефективна за пациента. ИИ се ползва и при анализ на епидемии в уязвимите страни, както и за да оптимизира достъпа до здравни грижи в трудно достъпни места по света.

Уловката

Не бива да забравяме, че всеки софтуер, който включва ИИ е ограничен до това, което е обучен да върши, а обучението е с крайно количество данни. Засега ИИ има нужда от непрекъсната човешка намеса, за да може да дава резултатите, които се очакват от него. Създаването и поддържането на подобни системи изисква ресурси, а внедряването им в различните сфери от живота така, че да са по-скоро полезни, ще бъде предизвикателство още дълги години. Здравеопазването е приоритетна област както на отделните държави, така и на международните организации и затова вече съществуват множество проекти, които успешно използват ИИ за подобряване на здравната сфера в глобален мащаб.

Опасенията, че ИИ може да помага за осъщественото на користни цели не липсват и тук. Оставяйки изкуствения интелект да борави със здравни данни и дори с данни за гените ни, ние давам достъп до част от най-важната информация за себе си. Но както с всяко ново изобретение, можем да разчитаме, че човечеството по-скоро ще го използва за да подобри себе си и живота си, отколкото за вреда.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!