menu
Идват ли роботите
Идват ли роботите
Как ще се промени светът с навлизането на изкуствения интелект и автоматизацията?

Идват ли роботите

Технологията, позволяваща автоматизация и управление от разстояние на различни машини е все по-напреднала, а вече имаме и изкуствен интелект, който изненадва със способностите си. Роботизираните устройства, извършващи сложни операции навлизат в производството, земеделието, търговията, услугите, както и в бита. Ще изместят ли роботите хората и време ли е да се притесняваме за работата си?

Автоматизацията

Още от зората на човешката цивилизация, хората се стремим да си улесним работата, да влагаме по-малко усилия в необходимите за ежедневието ни дейности и като цяло да прехвърлим основната част от работа си на друг. Извървели сме много път откакто сме опитомили едрите животни и сме впрегнали конете до построяването на машини, които можем да управляваме с натискането на няколко бутона, но тенденцията се запазва: хората искаме някой друг да работи вместо нас. Днес автоматизацията прилича точно на това. Редица дейности, които в миналото сме вършели сами, сега са предадени на машини. С напредването на роботизацията, този процес ще се засили.

Стъпка напред

След пандемията, става все по-ясно, че хората искат да вършат смислена работа, в която да влагат креативност и същевременно не искат да вършат опасни или вредни дейности, както и дейности, свързани с полагането на тежък физически труд. На помощ ще дойдат роботите, които вече изземват някои тривиални дейности, като работата на полето или поточните линии в производството. Както винаги преди, автоматизацията отново ни освобождава от най-нежеланите дейности, за да влагаме енергия и време в нещата, които обичаме.

Обществото

Навлизането на все повече роботи във всички сфери на дейност е  малко плашещо. На първо място е страхът от загубата на работни места. Съвременните технологии и  възможностите за машинно обучение предполагат замяна на много нискоквалифицирани служители с роботи, които ще вършат работата по-лесно, евтино и бързо. Това е така само на пръв поглед. Роботите, дори бъдещите такива ще имат нужда от обслужване и управление и това ще измести търсенето към хора с такива умения. Образователните институции вече започват да увеличават програмите си свързани с технически и компютърни умения, за да отговорят на търсенето.  

Бъдещето

Идват ли роботите, за да променят човечеството? Краткият отговор е „да“. Но както всяка друга технология, тяхното навлизане ще донесе повече полза на цивилизацията. Ще имаме повече време, ще рискуваме по-малко, ще се научим на нови умения, ще живеем още по-лесно. Ще изследваме недостъпни територии, като дъното на океана, космоса, недрата на Земята. Роботите няма да ни „вземат работата“, напротив, ще създадат нови работни места, изискващи нови способности, а тежкият труд и изморителното стоене с часове,  рутинната, скучна работа и нископлатените позиции ще останат в миналото.

Разбира се, навлизането на все повече автоматични системи и роботи ще има и своите минуси. Ще трябва да свикнем да работим заедно с машини, които на пръв поглед са по-умни от нас, ще се промени пазара на труда, някои длъжности е изчезнат. Вероятно ще има и сътресения по пътя, но повечето експерти са единодушни: роботите  ще направят живота ни по-лесен и по-хубав. От нас зависи да се справим с негативните аспекти от използването им.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!