menu
Аутистични разстройства
Аутистични разстройства
Аутизъм, това е страшна диагноза. Или не чак толкова?

Аутистични разстройства

За много от нас, разстройствата от аутистичния спектър, както са известни, представляват страшна диагноза. Хората страдащи от такива разстройства често се възприемат негативно, а това влияе върху техния живот повече, отколкото си представяме. Според медицината, аутистичните разстройства в същността си представляват изменения в развитието на личността, дължащи се на разлики в начина, по който работи мозъка. Те се проявяват по-често в ранна възраст, но не е изключено това да стане и по-късно.

Симптоми

Симптомите на аутистичните разстройства са много и разнообразни, като някои от тях могат да се проявяват и при хора, незасегнати от такива състояния. Диагнозата става още по-трудна, тъй като пациентите може да проявяват симптомите в различна степен, както и в различно време.

Обичайно тези разстройства се проявяват като затруднения в социалния живот и комуникация с другите, фиксация върху определено поведение, липса на израз на емоции, включително и като лицеви изражения, затруднено извършване на „нормални“ дейности. За да се постави точна диагноза, са необходими множество тестове и наблюдение на поведението и реакциите на детето от ранна възраст.

Причините за съществуването на аутистичните разстройства все още не са напълно ясни. Според повечето изследвания, те вероятно са генетични и имат по-малко общо със средата, в която расте детето. За съжаление, не знаем и кои гени участват, но такива разстройства се срещат няколко пъти по-често при момчета, отколкото при момичета.

Спектър

Важно е да се отбележи, че аустистичните разстройства нямат и ясно дефинирани рамки. При различните хора, симптомите, а и начините за тяхното преодоляване се проявяват различно. Едни засегнати имат нужда от помощ, за да се спарват с ежедневни задачи, докато при други, състоянието едва се забелязва. За съжаление, няма лечение за тези разстройства, а медицината се е фокусирала[TI1] [TI2]  върху облекчаването на симптомите, тоест създаване на полезни поведенчески модели у засегнатите, за да могат те да водят живот, който ги удовлетворява. При ранна диагноза това е по-лесно, тъй като родителите могат веднага да започнат специфичните грижи за детето и да го поставят в среда, където то ще получи възможност да развива силните си страни в подходяща за него обстановка.

Митове за аутистичните разстройства

Погрешното разбиране за аутистичния спектър в обществото причинява страдание на засегнатите и им пречи да използват качествата си за благото на обществото. Мит е, че хората с такива разстройства не могат да се справят сами. Светът не е пригоден за техния специфичен начин на мислене и затова се налага те да променят поведението си, което е трудно, ако не срещнат разбиране и подкрепа от околните.

Друг мит е, че ваксините причиняват аутизъм. Не са намерени никакви доказателствата за това, но близостта между поставянето на първите ваксини и проявата на първите симптоми поражда този мит.

Мит е, че хора с аутистични разстройства са инвалиди и не могат да работят. Те са напълно способни хора, които имат различни таланти, умения и цели, а тяхното състояние ги затруднява в някои случаи; те виждат света по различен начин и от това произтичат проблеми, които не съществуват за нас, „нормалните“.


 [TI1]

 [TI2]

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!