menu
Възможно ли е компостирането в градски условия?
Възможно ли е компостирането в градски условия?
Какво представлява компостирането и можем ли да го приложим в градски условия?

Замърсяването на природата, разрастването на сметищата, вредните емисии във въздуха - науката вече ни представи пълната картина на отпечатъка, който оставяме върху планената. Проблемите са много и се отразяват на климата и на всички ескосистеми и то по множество различни начини. Все по-важно става да сме осведомени за тези промени и да се опитаме да намалим вредното си въздействие. Освен на международно ниво, всички ние трябва да действаме и като отделни личности в тази посока. Много са нещата, които бихме погли да подобрим в ежедневието си с мисъл за природата, днес ще се спрем на компостирането.

Проблемът с боклука

Повече от 20 % от отпадъците на сметищата са с хранителен произход. За да се разградят им е нужен кислород. След като бъдат изхвърлени на сметището те обаче трудно достигат до необходимия кислород и така остават неразградени. Проблемът е, че започват да отделят вредни метанови емисии, които засилват проблема с глобавното затопляне, тъй като метанът е парников газ.

Какво можем да направим?

Първо най-лесното - да пазаруваме, да консумираме и да изхвърляме по-умерено и по-разумно. Да се сведе до минимум изхвърлянето на храна и хранителни отпадаци. А можем и да компостираме отпадъците си от храна.

Какво представлява компостирането?

Компостирането представлява естествен начин, по който природата рециклира, разгражда  отпадъците. Компостирането не просто ни освобождава от отпадъците, но ги превръща в нещо ценно. Компостът представлява богата на хранителни вещества органична материя, която се разлага под въздействието на кислорода. Може да го използвате за  тор, да обогатите почвата в саксиите или в градината си или просто да ги изсипете около корените на някое дърво в парка.

Няма нищо сложно в компостирането. То може да се случи не само в двора, но и на терасата ви, тоест в градски условия. Всичко, което е нужно е подходящ съд, например дървен кош. Поставете съставките за вашия компост и това е всичко. Ако процесът на разлагане не започва, добавайте периодично по малко вода. Влагата е много важна. Не се притеснявайте, колкото и да е странно не мирише на лошо.

Какво може да се компостира?

Обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, използвани пакетчета чай, кафе, замърсени от храна картон или хартия (защото те вече не може да се рециклират), сухи клинки, иглички, трева, слама. 

Компостирането е само малка крачка в правилната посока, която всеки от нас може да направи.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!