menu
Вредни навици, които ни пречат да сме щастливи
Вредни навици, които ни пречат да сме щастливи
Ако не се чувстваме добре и нямаме особена мотивация, може би част от причината е, че имаме вредни навици.

Вредни навици, които ни пречат да сме щастливи

Понякога животът ни не се подрежда както искаме, или се случват събития, които ни носят негативни емоции. В много случаи обаче се оказва, че имаме някои вредни навици, които неусетно ни правят нещастни.

Денят ни минава без план

За да сме максимално продуктивни, се налага да планираме. Ако нямаме план, ще се разсейваме и вероятно няма да свършим и половината от това, което искаме. Може да планираме само по няколко прости задачи, докато постепенно се отървем от този навик.

Стоим до късно

Всички сме изкушени да поседим до късно на дивана, но след дългия ден тялото и умът ни имат нужда от поне 7-8 часа сън. Системното недоспиване постепенно става нормално, но всъщност е вредно. Добавяйки 15-20 минути повече в леглото всяка вечер, постепенно ще забележим промяна в начинът, по който се чувстваме.

Ядем каквото и когато ни падне

Чувството на глад се контролира от хормони, а постъпването на хранителни вещества регулярно е необходимо за правилното функциониране на всички органи и системи. Независимо дали закусвате, или не, тялото има нужда да получава храна в едно и също време всеки ден, за да си „разчете“ как да я използва. Същото важи и за качеството на храната. Опитайте да обядвате по едно и също време и скоро ще забележите разликата.

Обвиняваме другите за неуспехите си

Трудно е да признаем, че сме сгрешили, не сме дали достатъчно от себе си, не сме положили достатъчно усилия. По-лесно е да обвиним външни фактори за провала си. Но тъй като нямаме контрол върху тези фактори, това по никакъв начин няма ни да помогне следващият път да се справим по-добре, а само ще ни изнерви. Ако допуснем, че може ние да сме причината и приемем всички негативни емоции, които следват, следващият път ще сме много по-мотивирани да се справим, а и ще придобием чувство за контрол над живота си.

Отказваме се бързо

Поставянето на цели и следването им често е трудно и отнема време. Отказването се при първия неуспех ни кара да се съмняваме в себе си и смисъла на усилията си. Обмисляйки предварително стъпките и приемайки, че понякога ще трябва да продължаваме дори да е трудно, ще помогне да постигаме целите си и да се научим да сме постоянни.

Мързелуваме повече

Познато чувство. Не ни се върши нищо и искаме да прекараме деня в скролване из социални мрежи или гледане на телевизия. В това няма нищо лошо, всички имаме нужда от почивка. Но когато мързелуването стане норма, а не изключение, ще ни е все по-трудно да се заемем с някаква дейност, изискваща усилия. Затова, вместо да мързелуваме, може да идем на разходка, да поговорим с приятел или просто да си дадем един следобед почивка, а на другия ден да се заемем със задачите.

Вредните навици изискват време, за да се изкоренят, но започвайки с няколко малки стъпки, това няма да е никак трудно. Само след няколко седмици, като се обърнем назад, ще видим колко се е подобрил живота ни.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!