menu
Важността на стреса
Важността на стреса
Обвиняваме го за неразположението, провалите и нуждата си от почивка.

Важността на стреса

Стресът е едно от състоянията, които се обсъждат най-често в неформална обстановка. Изглежда, че в забързаното си ежедневие, повечето от нас сме подложени на стрес, който ни се отразява в различа степен, но считаме последиците за негативни: безсъние, загуба на апетит, невъзможност за концентрация, дори паник атаки.

Какво е стрес

Стресът, преди да стане част от проблемите на съвременното общество, е нормална реакция към средата. Когато нещо в средата има потенциала да бъде заплаха за здравето и живота ни, мозъкът подава сигнал: бори се или бягай. Тази реакция е това, което наричаме стрес. След като имаме само тези две опции, тялото се подготвя да увеличи шансовете ни за успех като повишава кръвното налягане, дишането се учестява, мускулите се пълнят с кръв. Отделят се кортизол, епинефрин и норепинефрин, които ще помогнат да се справим със ситуацията, независимо дали ще се бием или ще бягаме.

Подобна реакция е била жизненоважна през хилядите години еволюция и днес не е възможно да я избегнем, въпреки че рядко ще ни се наложи да се борим за живота си.

Стресорите в съвременния свят

Стресорите са фактори от средата, които провокират реакцията на стрес. Ако в миналото те са били свързани с физическото оцеляване, днес мозъците ни са се приспособили към новата среда и стресорите могат да бъдат всичко: от нова работа, през среща с онзи чаровен непознат до ежедневни случки като труден проект или повишение. Тези, както и всички други събития, свързани с неизвестност, карат мозъка да се опитва да ни „подготви“ за „оцеляване“.

Някои хора са способни да се справят с повече стресори от други. За едни смяната на работата, натрупаните ангажименти или отговорността, която трябва да поемат, са непосилни, a за други са обичаен понеделник. Не можем изцяло да контролираме как мозъкът ни реагира на дадена ситуация. Вероятно е реакцията да е свързана с гените и опитът ни в подобни ситуации. Всички хора изпитваме стрес в ежедневието си и трябва да го разпознаваме, за да можем да управляваме последиците.

Метаболитни промени

Стресът може да бъде остър, хроничен или травматичен. В първия случай се касае за събитие, след което стресът изчезва. Хроничният стрес обаче води след себе си здравословни проблеми. Продължителното циркулиране на хормоните, свързани със стреса в телата ни може да доведе до по-трайни изменения в някои процеси на сърдечно-съдовата система, имунната система и храносмилането, както и да повиши риска от диабет тип 2, депресия и тревожност.

Как да намалим стреса

Едва ли повечето от нас можем да избягваме стресовите ситуации, което е основният начин. Има различни техники за управление на стресовите реакции, свързани например с дишане, но те влияят върху физиологичните аспекти. За да избегнем или поне сведем до минимум реакцията, можем да направим много малко неща, всъщност само едно: да помним, че сме в 21 век и всяка промяна, ново предизвикателство или трудност, няма да ни убият, а е по-вероятно да ни помогнат да се развиваме и да ни разкрият нови и неочаквани неща за света, а и за нас самите.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!