menu
Важно е как се извиняваме
Важно е как се извиняваме
„Извинявай, ако съм те обидил“ не показва, че наистина съжалявате.

Важно е как се извиняваме

Ежедневно се сблъскваме със ситуации, в които трябва да се извиним на някого за това, че ме го засегнали или обидили. В повечето случаи приемаме, че извинението е социална норма, казваме думите и очакваме, че смисълът им се подразбира и проблемът е решен. Лошото извинение обаче, е по-лошо от никакво, а ако се научим да се извиняваме правилно, не само ще подобрим начините, по които общуваме с другите, но и ще научим нови неща за себе си.

Защо е трудно да се извиним

Устроени сме така, че да считаме себе си за безпогрешни, а когато се сблъскаме директно с грешките си, успяваме да измислим много добри оправдания защо всъщност сме в правото си. Това е естествено поведение и се изисква активно усилие, за да признаем първо пред себе си, че грешим. Но колко често се спираме да се замислим върху това? Ако сте като повечето хора, по-често се извинявате „по задължение“, а не защото наистина съжалявате, а още по-често дори не се задълбочавате в причините, породили необходимостта от извинение. Неискреното извинение може да нарани човека остреща още повече, а когато става дума за близките ни, може и да се натрупа напрежение, което да влоши взаимоотношенията ни занапред.

Правилният начин

За да сме сигурни, че извинението ни е искрено, трябва добре да обмислим защо се извиняваме. Ако някой настоява за извинение, а вие не смятате, че му го дължите, по-добре се опитайте да обмислите внимателно събитията и да ги погледнете през погледа на отсрещната страна. Недейте да отхвърляте чувствата на другия само защото вие не смятате, че те са валидни. Извинете се за конкретно нещо; признайте си, че сте сгрешили и споделете как се чувствате от това; изразете желанието си да действате така, че да поправите грешката си.

Търсенето на причината другият да е наранен от поведението ни, ще ни помогне да видим себе си отстрани и да коригираме поведение, което може да се окаже токсично за околните.

Кога да не се извиняваме

Използването на „извинете“ и „съжалявам“ като кухи фрази е  популярна стратегия за манипулация. Така се изгражда доверие, но и се създава погрешна представа за отношението ви към ситуацията. Освен това, подобно поведение допринася за затвърждаването на концепцията, че извинение значи просто да кажете няколко определени думи, които ще „оправят“ ситуацията. Запазете извинението си за моментите, в които наистина има нужда от него и избягвайте да го ползвате ежедневно или като начин да предразположите другите.

Искреното извинение, което отчита не вашата гледна точка за ситуацията, а перспективата на засегнатия човек може да промени из основи взаимоотношенията ви. Признаването на вината и желанието да поправите грешката си, независимо как са изразени, са правилният начин за поднасяне на извинение. Ако просто кажете думите, без да вникнете в чувствата на другия, недвусмислено показвате, че неговите чувства не ви интересуват, а това само по себе си значи, че не желаете да развивате отношенията си. Извинението е начин за комуникация и изисква усилия, които ще ви се отплатят.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!