menu
Смехът – универсалният език
Смехът – универсалният език
Смехът е израз на положителните ни емоции, но не само.

Смехът – универсалният език

Сред милиардите хора по света, няма никой, който да не знае какво е смях. Смехът е универсална човешка характеристика, независеща нито от възрастта, нито от родното място; всеки здрав човек, всяко бебе, от първия си ден на света, умее да се смее и да изразява радостта си чрез смях. Това удивлява изследователите на човешката психология от столетията и е добра причина да се замислим колко си приличаме с другите човешки същества.

Какво е смехът

Според общоприетото и очевидно становище, смехът е израз на положителни емоции като радост, щастие, удовлетворение, но може да бъде предизвикан механично – чрез гъделичкане, или да бъде резултат от цял спектър не толкова положителни емоции – например нервен смях. Тези особености му отреждат специално място в живота ни. Изследванията показват, че смехът е начин да се свържем с другите, израз на взаимна уязвимост и признак, че принадлежим към групата. Независимо на какъв език говорите, навсякъде по света ще разберат смеха ви, а ако видите смеещ се човек, това веднага ще ви създаде асоциация за нещо приятно.

Кога възниква смехът

Поведението на хората, както физиологичното ни развитие, търпи еволюционни промени. Според общоприетата теория, основната цел на всички поведенчески адаптации е да осигури по-ефективното размножаване и оцеляване на вида, така че ако погледнем от тази позиция, смехът е начин да общуваме по-пълноценно с другите. Социалните промени в човешкото общество се проследяват трудно, особено когато се опитаме да надникнем отвъд цивилизацията, но според проучванията, видът ни е способен да сме смее от поне 200 хиляди години, може би от преди да станем Хомо Сапиенс. Това означава, че смехът ни съпътства през цялата ни еволюция и предхожда развитието на хумора.

Неочаквани ползи

В мозъка няма точно опреден „център“ за смях. Според изследванията, смехът активира определени области от мозъка, свързани с емоциите. Когато се смеем, в мозъка ни се отделят ендорфини, които имат цялостен благоприятен ефект върху здравето. Смехът намаля стреса, като понижава нивата на хормоните кортизол и адреналин и може дори да облекчи физическа болка. Според някои експерименти, смехът помага и за по-добрата работа на имунната и сърдечно-съдовата системи, а психолозите са единодушни, че смехът допринася за по-ефективното балансиране на емоциите.

Звукът на смеха е подобен при повечето хора и е обусловен от конкретни структури, но ние не сме единствените бозайници, които могат да издават звуци на смях. Най-близките ни роднини –приматите – също могат да се смеят и при тях физиологичните и биохимични реакции са същите като при нас.

„Смехът е здраве“, гласи древната мъдрост и днес науката има емпирични доказателства за това. Универсалността на смеха, както и ползата от него за здравето ни го нареждат сред най-фундаменталните форми на комуникация, вероятно предхождащи членоразделната реч. Смеейки се, можем да разведрим и най-напрегнатата обстановка, а в някои извънредни ситуации, смехът целенасочено се използва за сваляне на напрежението и предизвикване на положителни емоции у присъстващите. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!