menu
Самотата може да е опасна за здравето
Самотата може да е опасна за здравето
Чувствате ли се самотни, въпреки че не сте сами?

Самотата може да е опасна за здравето

Самотата е универсална емоция, която всички изпитваме. Тя обаче се проявява по индивидуален начин и затова не винаги можем да определим конкретните причини да я изпитваме. Самотата се определя от психолозите като чувството на изолация и празнота и е състояние на ума. Тя не зависи от това колко хора има около нас; можем да сме самотни, дори ако сме заобиколени от близките си. Самотата може да доведе до още негативни емоции, неспособност за изграждане на пълноценни връзки, депресия и цялостно неудовлетворение от живота.

Самота и усамотение

Двете не са едно и също. Понякога избираме да се усамотим, за да си починем, да обмислим събитията или да подобрим комуникацията със себе си. Усамотението може да бъде полезно и дори е препоръчително. Чувството за самота е точно обратното – никой не желае да се чувства изолиран от другите. Когато изпитваме това чувство, то се отразява върху цялата ни личност; можем да се опитаме да го преодолеем като прекараме време с други хора, но въпреки това да продължим да се чувстваме самотни.

Причини за самотата

Според психолозите, има няколко групи фактори, които допринасят за усещането за самота. Можем да изпитваме самота когато сме загубили близък, при развод или дори ако се преместим в друг град. Умствените разстройва също са фактор. Например хората, страдащи от депресия, по-често изпитват самота. Личностните характеристики също са фактор: интровертите и хората с ниско самочуствие  са по-предразположени към това чувство, а поради начина им на живот, е по-трудно то да се разграничи и адресира.

Последици

Усещането за самота може да повлияе негативно по много начини. В стремежа си да превъзмогнем неприятните си емоции, може да злоупотребим с алкохол и наркотици. Има доказателства, че то променя мозъчните ни функции – паметта отслабва, увеличава се стреса. Самотата ще повлияе и на сърдечно-съдовата система, а може да предизвика антисоциално поведение, да влоши  депресията и дори да стане причина за самоубийство. Хората, които често изпитват самота тренират по-рядко, хранят се по-нездравословно и спят по-малко.

Как да избегнем самотата

Според проучванията, няколко близки приятели ще помогнат много за да не се чувстваме самотни. Самотата е знак, че трябва да променим нещо в живота си; да намерим повече хора със сходни интереси, да станем доброволец за кауза, която ни привлича; да се фокусираме върху качеството на връзките си, а не върху количеството. Позитивната нагласа към живота също не е за подценяване. Самотните хора често очакват да бъдат отхвърлени и така сами затварят врати; вместо това, е по-добре да очакваме, че ще се случват положителни неща.

В 21 век, с навлизането на социалните мрежи, се оказва, че все повече хора изпитват самота, а в същото време все по-малко хора имат близки приятели. За да не допуснем самотата да влоши живота ни, трябва да се фокусираме активно върху връзките си и да инвестираме време и усилия да ги подобряваме.  

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!