menu
Откъде идват негативните ни мисли
Откъде идват негативните ни мисли
Негативните мисли често превземат живота ни и ни пречат да се развиваме.

Откъде идват негативните ни мисли

Мислите ни са това, което определя живота ни. Макар да е клише, позитивното мислене създава и позитивна нагласа за живота. Когато обаче собствените ни мисли са изпълнени със страх, отчаяние и усещане за непълноценност, реалността в която те ни поставят се оказва трудна за навигиране, а ние – все по-неуверени в способността си да живеем пълноценно и в съзвучие с най-дълбоките ни стремежи. В последните години много хора изпитваме все повече негативни мисли, които сякаш идват от нищото. Те ни пречат да постигнем пълния си потенциал, карат ни да се затваряме в себе си, да се отказваме от мечтите си и да си поставяме все по-малки цели.

За да се справим с негативните мисли, е нужно да знаем откъде идват и на какво се дължат.

Заучено поведение

Като деца, попиваме всичко, което виждаме у възрастните около нас и го прилагаме към собствените си действия. До около 10-годишна възраст децата проявяват предимно поведение, на което са били свидетели. От другите се учим за социалните си роли, за отношенията между хората, за мястото си в света. Ако това, което виждаме около нас е насилие, неглижиране на нуждите ни или конфликти, ще запомним, че това е нормално поведение, носещо „нормални“ негативни емоции.

Фундаментални вярвания

Те се изграждат именно в първите години от живота, чрез заученото поведение, но имат роля за цялото ни развитие. Ако от малки приемем идеята, че не сме ценни, не ставаме за нищо, некадърни сме и не можем да постигнем мечтите си сами, тези убеждения ще се загнездят дълбоко в съзнанието ни и ще участват в начина, по които гледаме на света.

Негативен опит

През целия ни живот, попадайки в непознат среда, мозъците ни създават „карта“ на преживяването. Ако ни се случи нещо лошо, при последващ сблъсък с други подобни ситуации, вече ще си имаме „шаблон“, който да приложим. Мозъкът ще приеме, че миналият негативен опит ще доведе до бъдещи негативни преживявания и това ще модифицира действията ни.

Заученото поведение, заедно с фундаменталните ни вярвания и негативния опит могат много лесно да създадат представа за изключително негативна, дори враждебна реалност, с която ние просто не можем да се справим.

Начинът да преодолеем тези мисли е като рефлектираме върху причините, тоест, да открием кои модели на поведение, заучени в детството, а и през останалата част от живота, ни създават негативната ни представа за света.

Нужно е да обърнем внимание на процеса чрез който сме достигнали до разбирането за себе си като за некадърни и неуспешни, а когато се сблъскаме с нова ситуация, да се фокусираме върху нея, а не върху злощастния опит, който сме имали от предходни такива ситуации.

Негативите мисли извират от нас самите, от нашите разбирания са себе си и възможностите ни, не идват от външния свят. За да ги преодолеем и да намерим начин да живеем по-пълноценно, е необходимо да обърнем внимание на това, което се случва вътре в нас, не само сега, а и в миналото ни и разбира се – да се осмелим да бъдем по-добра версия на това, което вече сме.

 

Източник: Psychology Today

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!