menu
Навиците и как да ги управляваме
Навиците и как да ги управляваме
Несъзнателното поведение си има причина.

Навиците и как да ги управляваме

Навиците са поведение, което след достатъчно повторения, се е превърнало в автоматично. Миенето на зъбите преди лягане, слагането на предпазен колан, дори допълнителното посоляване на храната могат да се превърнат в навик. Навиците понякога са свързани и с деструктивно поведение като зависимост, а активното им управление ще изисква усилие от наша страна.

Защо имаме навици

Мозъкът ни има повече от една системи за „управление“, но зад всички стои древен механизъм: колкото по-малко ресурси влагаме в дадено действие или поведение, толкова по-добре за организма като цяло. Това е принцип, валиден за цялата жива природа; всички организми се стремят да изразходват възможно най-малко енергия, защото тя се намира трудно. Когато вършим действие, мозъкът прави усилие, за да „прецени“ как точно да го извърши. В някакъв момент, след достатъчно повторения, се изгражда модел, който вече не изисква усилие и мозъкът „слага“ действието в графа „познато“ – създали сме си навик, който изпълняваме автоматично и в много случаи може дори да не помним, че го правим. Ако си гризете ноктите, знаете, че изобщо не мислите за действието, докато го вършите.

Добрите и лошите навици

Разбира се, автоматизирането на поведението не се влияе от оценката дали това поведение е полезно или вредно за нас. Тютюнопушенето е категорично вредно, но при него навикът и зависимостта създават много трудно за преодоляване поведение. От друга страна, ако свикнете да ставате час преди работа, за да тренирате, няма да се налага да се „убеждавате“, а просто ще го правите, мозъкът ви ще очаква да го направите. Ползата от съществуването на даден навик зависи изцяло от нас. Тъй като създаването на навици е естествен механизъм, който използваме в ежедневието си, никак не е трудно да накарам мозъка си да „заучи“ каквато дейност решим съзнателно и тя ще стане автоматична. Е, не можем да „автоматизираме“ цялото си поведение, но можем да се постараем да имаме повече полезни навици и да намалим до минимум вредните.

Как да формираме навик

Повечето хора се фокусират върху прекъсването на лошите навици, като преяждане, пушене, седене пред телевизора по цял ден. По-лесно е, вместо да се борим с поведението, което не харесваме у себе си, да създадем такова, каквото харесваме. Тогава и стресът от промяната ще бъде по-малко, защото ще изграждаме нещо ново и това ще ни носи положително емоции, а вредните навици ще отшумят след като постепенно ги заменим с полезни.

Формирането на навик изисква практика, тоест повторение. За да стане нещо автоматично, мозъкът трябва да се „убеди“, че го правим достатъчно често и по един и същи начин. В зависимост от  сложността на навика, който искаме, може да отнеме от някоко седмици до няколко месеца, но начинът е един: повторение. Правете по-често това, което искате да ви стане навик.

Навиците са част от поведението ни и хитър начин на мозъка да оптимизира разхода на енергия. Ако искаме да изградим навик или пък да се отървем от някои вредни привички, ще трябва да се въоръжим с търпение и да си поставим конкретна цел, за която да мислим активно, но и да повтаряме често.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!