menu
Марихуаната - подценяваната опасност
Марихуаната - подценяваната опасност
Силата на марихуаната расте. Tя става все по-пристрастяваща, а вредите от нея все повече.

Дали една марихуана ще бъде определена като силно или слабодействаща, зависи от концентрациите на тетрахидроканабитол (THC) - тази част от растението, която има дрогиращия ефект и която води до пристрастяване. Именно употребата на силнодействаща марихуана, тоест с по-високи нива на THC, се свърза с по-виско рист от развитие на зависимост, а също и с трайни последици за психичното здраве.

Според изследване в щатите 3 от 10 човека, употребяващи канабис, имат психични проблеми. Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите докладва, че през последното десетилетие броят на хората, постъпващи за лечение на зависимост към тревата, се е увеличил с 76 %. За същия период се отчита и покачване нивата на THC в канабиса. Броят на хората, които търсят помощ заради зависимост към марихуана расте навсякъде по света с изключение на Африка.

Хората, които купуват трева нелегално нямам как да знаят точния състав на растението, а тези, които купуват легално не винаги успяват да разтълкуват значението на написаното на етикета. Тоест, хората не разбират точно на какъв риск се излагат пушейки продукта, както и че този риск е по-висок в сравнение с предишни години, когато растенията на пазара са били с по-ниски концентрации на ТНС.

Според данните нарастването на концентрацията на марихуаната води до увеличаване на случаите на психоза след употребата й. Хората започват да чуват гласове, изпадат в делюзии и като цяло губят връзка с реалността. Значително се увеличава риска и за развитие на тревожно разстройство, както и за депресия. Пушенето на марихуана е рисков фактор и за отключване на шизофрения, при хората с предразположеност към такава.

Пушенето на трева не е невинно забавление и всеки трябва да осъзнава всички рискове, с които то е свързано. Много често марихуаната се превръща в мост към по-сериозните наркотици, които водят до тежки зависимости. Както се вижда, данните говорят, че вече и на канабиса трява да се гледа като на силнопристрастяващ наркотик, който засяга предимно психичното здраве. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!